Bizonytalan jövő

Bizonytalan jövő

A globális pénzügyi válság a következő hónapokban és években biztosan megváltoztatja majd valamennyire a Forma-1 arculatát, azonban előfordulhat, hogy közvetlen áldozatot is szed.

A gyári vagy milliárdosi támogatást egyáltalán nem élvező, kimondottan csak a versenyzéssel foglalkozó és abból élő Williams csapat nagyon rosszul járhat. Minden idők harmadik legsikeresebb F1-es alakulata nagyjából csak az év végi pénzdíjakra és a szponzori pénzekre támaszkodik.

Míg az előbbiből a rossz teljesítmény miatt jut nem majd sok idén, a szponzorok is egyre nagyobb bajban vannak. A Williams négy nagyobb támogatóval rendelkezik: az amerikai telekom-cég, az At&T, a számítógépgyártó Lenovo, a  Royal Bank of Scotland (RBS), és a több cégén – Hamley’s, MyDiamonds, Allsaints -,  keresztül náluk hirdető izlandi Baugur csoport dobja össze a bevételek nagy részét.

A pénzügyi válság egyik fő vesztese Izland, és a hírek szerint az RBS-t is súlyosan megrendítette a hitelválság, a tetejébe pedig a williamses üzletet megkötő vezető, Sir Fred Goodwin is távozik a közeljövőben a bank éléről.

A Williams az elmúlt két évben már így is igen jelentős veszteséget termelt, hitelekkel működik, ezért egyszerre két nagy szponzor kidőlése akár végleg meg is pecsételheti az F1 egyik legpatinásabb csapatának sorsát.

Reméljük, hogy nem így lesz!