Az állam is beszállna

Az állam is beszállna

Az FIA kedden közzétette a Forma-1 2009-es versenynaptárát, amelyben nagy meglepetésre nem szerepelt a Kanadai Nagydíj.

A montreali futam szervezőit villámcsapásként érte a hír, állítólag ők is csak a sajtóból értesültek a döntésről, míg a város polgármestere azt panaszolta, hogy a verseny elvétele 75 millió dolláros veszteséget jelent majd számukra.

Montreal kidobása sem a pilóták, sem a csapatok körében nem aratott sikert. A versenyzők szeretik a pályát, az autógyártók számára pedig Kanada kiesése azt jelenti, hogy a kulcsfontosságú észak-amerikai piacon egyáltalán nem lesz verseny jövőre.

“Az észak-amerikai piac még most is a legnagyobb, és nem csak a BMW számára. Pont fordítva kellene gondolkodni, nem kivonulni kellene, hanem Montrealon keresztül újra visszatérni az amerikai futamhoz is” – mondta a BMW csapatfőnöke, Mario Theissen.

A keddi bejelentés óta kiderült, hogy a montreali versenyszervezők nagyjából 10 millió dollárral tartoznak Bernie Ecclestone cégének, az FOM-nek, és saját erőből, kormányzati támogatás nélkül nem tudnak futamot rendezni ezután. A kanadai gazdasági miniszter ígérete szerint mindent megtesz majd, hogy segítsen az ügyben

“A nagydíj olyan rendezvény, amelyet nem szabad veszni hagyni, és nem is hagyjuk” – mondta a miniszter, Michael Fortier, aki állítólag tíz napon belül tárgyalóasztalhoz is ül Bernie Ecclestone-nal.