Csak a név különbözne

Csak a név különbözne

Az FIA elnöke, Max Mosley az utóbbi hónapokban már többször is felvetette, hogy a Forma-1-esek motorjait egységesíteni kellene, az indok természetesen a költségcsökkentés. A radikális változtatások nélkül az F1 végét jósoló Mosley mellé állt Bernie Ecclestone is, az angol kisember már 2010-re egységesítené az erőforrásokat.

“Legjobban az egységesített motorok bevezetése izgat. Az új motorok egyenlő teljesítményűek lennének, és szezononként csak kétszer lehetne cserélni. Ez drámaian csökkentené a költségeket, hangsúlyozom, drámaian” – nyilatkozta Ecclestone a Timesnak.

Bernie elképzelése szerint a gyártók a saját nevük alatt, maguk építhetnék a motorokat, de egységes paraméterek alapján, és az erőforrásoknak a mostani kétfutamos kötelező élettartam helyett a szezon felét kellene teljesíteniük, azaz ideális esetben egy csapat összesen négy motort használna el egy idényben.

A csapatok szervezete, a FOTA hamarosan tárgyalásokba kezd az FIA-val a költségcsökkentés lehetséges módozatairól, így a közeljövőben azt is megtudhatjuk, hogy ők hogyan állnak hozzá az egységesítési törekvésekhez – egyelőre csak a renault-s Flavio Briatore támogatta nyíltan a hasonló ötleteket.