Szabadedzések helyett időfutam?

Szabadedzések helyett időfutam?

A Forma-1-es csapatok szervezete, a FOTA nyár óta dolgozik a sportot különböző területeit érintő kérdéseken, legutóbbi ülésükön Szingapúrban a versenyhétvégék átalakítása is a terítékre került.

A Renault-főnök, Flavio Briatore korábban már javasolta, hogy alakítsák át úgy az F1-et, hogy legyen egy rövid spirntfutam, és egy hosszabb verseny (hasonlóan GP2-höz), de azt is többen felvetették már, hogy jelentősen csökkenteni, vagy akár el is kellene törölni az idény közbeni teszteket, és a tevékenységeket a hétvégékre kellene koncentrálni.

A FOTA sportmunkacsoportjának vezetője, Martin Whitmarsh a legutóbbi megbeszélésük után elmondta, hogy kidolgoztak egy pénteki tesztformátumot is, bár azt is hozzátette, hogy ennek talán nem sok realitása lenne, ugyanis a csapatok úgyis a hétvégi versenyre készülnének az általánosabb jellegű munka helyett.

Az angol szakember elárulta, hogy sok más mellett egy pénteki verseny ötlete is felvetődött:

“Talán csinálhatnánk valami 45 perces menetet, talán teljesen másfajta gumikkal, kemény keverékkel, és mondjuk rendeznénk egy miniversenyt, ahol mindenki a legjobb időre hajt, és a nyertes kap egymillió dollárt. Így jutna valami a sajtónak, és a hétvégét is jól előkészítené. Ez nem kapcsolódna a bajnoki futamhoz. Van mindenféle ötlet” – magyarázta Whitmarsh, aki hozzátette, hogy reményei szerint a japán és a kínai versenyhétvégén sikerül majd kikristályosítani az elképzeléseket.