Sebastian Vettel hibátlan rajt-cél győzelmet aratott az Olasz Nagydíjon Monzában. A német pilóta többszörösen is történelmet írt, csapata és saját pályafutásának első győzelme mellett az F1 valaha is volt legfiatalabb futamgyőztese is lett.

A német a fellegekben járt a verseny után:

“Ez egyértelműen életem legjobb napja, ezt az érzést sosem fogom elfelejteni! Sokkal jobb, mint bárki is el tudjaképzelni. Ki gondolta volna az idény elején? Rosszul indult az évem, de aztán jobbra fordult, minden egyre jobb lett. A körülmények lehetővé tették, hogy egy kis erőfeszítéssel felzárkózzunk. Fantasztikus ez az egész, nem találom a szavakat! “

Alonso átadta a rekordot

Alonso átadta a rekordot

Alonso átadta a rekordot


Vettel szerint a szerencsés beállítások és a körülmények összjátéka hozta meg a győzelmet:

“Az egész futam problémamentes volt, az autó nagyon jól működött. Kevesebb leszorítóerővel mentem, mert szárazabb körülményekre számítottunk, a száraz beállítások mellett döntöttünk. Az egyenesekben így a többiekhez képest nagyon-nagyon gyors lehettem. A biztonsági autó is segített, de kulcsfontosságú volt, hogy elsőként nem voltak látási problémáim. Az utolsó szakasz előtt mondta a csapat, hogy az átmeneti esőgumi jó lehet, én mondtam, hogy akkor csináljuk,és jól is döntöttünk. Micsoda hétvége: pole pozíció, győzelem, nem is tudom, mit mondhatnék!”

Hatalmas eredmény a kiscsapatnak

Hatalmas eredmény a kiscsapatnak

Hatalmas eredmény a kiscsapatnak


A győzelem nem csak Vettel, hanem a csapat számára is hatalmas teljesítmény, hiszen a Toro Rosso – és elődje, a Minardi –  sosem szerzett ezelőtt dobogót, és főleg nem győzelmet. A faenzai kiscsapat ma hazai pályán, olasz közönség előtt nyert, ráadásul a konstruktőri küzdelemben megelőzték az anyacsapatot, a Red Bull-t, ami különösen szép eredmény.

“Az emberek már hozzászokhattak az olasz himnuszhoz, de az a Ferrari miatt szokott szólni. Nekünk, a csapatnak nagyon különleges alkalom ez. Sosem fogjuk elfelejteni. Nagyon jó volt a csapattal dolgozni, egészen más, mint a BMW-nél, ahol tavaly bemutatkozhattam. Amióta itt kezdtem versenyezni, voltam már a rajtrács mindkét végén. Nem könnyű mindig hátulról indulni, az ember a 15. helyen végez, anélkül, hogy bárki figyelne rá, pedig lehet, hogy úgy is nagyon jó munkát végzett. Persze az ember így is büszke magára. Most viszont igazán büszkék lehetünk mindannyian, hiszen győztünk. Egészen hihetetlenül hangzik ezt kimondani.”

Végtelen öröm

Végtelen öröm

Végtelen öröm


“Ne feledjük, hogy a sokkal kevesebb emberünk dolgozik a gyárban, mint a BMW-nél, a McLarennél vagy a Ferrarinál. A Red Bull-tól is sokat segítenek, de nagyjából csak 160 ember dolgozik Faenzában, de most aztán minden egyes dolgozó nagyon büszke lehet magára. Én is közéjük tartozom, nagyszerű ez a csapat, és én is hihetetlenül boldog vagyok” – mondta a diadal után a 21 éves pilóta.

“Sebastian ma bizonyította, hogy képes futamokat nyerni, de később bajnoki címeket is fog. Nagyon jó versenyző” – mondta a Toro Rosso csapatfőnöke, Gerhard Berger, aki épp 20 évvel ezelőtt nyert ugyanitt.