Az Olasz Nagydíj hagyományosan száraz verseny, a hétvégén évtizedek óta nem játszott szerepet az eső. Nem úgy idén, amikor a pénteki második szabadedzés kivételével szakadó eső fogadta a pilótákat, amikor pályára léptek.

Az időjárásnak köszönhetően igazi meglepetéseredmény született a kvalifikáción, de a versenyzők jobban örülnének a kiszámíthatóbb száraz időnek.

“Nem hiszem, hogy a fiúk közül bárki is szeretne ilyen körülmények között versenyezni. Ha csak egy 53 körös időmérőről lenne szó, akkor egyszerűbb lenne a dolog, de a verseny már keményebb dió. Biztonsági szempontból kicsit aggasztó, hogy a pálya nagyon gyors, így sem lehet mindig tudni, hogy épp hol is van a rivális. Ha semmit sem lehet látni, akkor nem lehet igazándiból versenyezni, ha ennyire rosszak a látási viszonyok, ha a pilóta azt sem látja, hogy merre megy, az nagyon nehéz” – mondta Mark Webber, aki az időmérőn a harmadik helyet szerezte meg.

A pole-t megszerző Sebastian Vettel is egyetértett jövő évi csapattársával.

“Nyilván az van a legjobb helyzetben, az lát a legtöbbet, aki az első kanyar után vezet. Talán az első két versenyzőnek még van játéktere, de az ötödik helytől lefelé, bele se akarok gondolni, hogy milyen lehet. A 15. hely környékén szó szerint semmit sem lehet látni, jobbra-balra kell nézelődni” – magyarázta a kis német, aki egyben bocsánatot is kért Webbertől, amiért tavaly az esős Japán Nagydíjon tönkretette a versenyét.

Ha a verseny elején komolyabb eső lesz, a mezőny valószínűleg a biztonsági autó mögül rajtol majd, ahogy azt a GP2-esek is tették szombat délután.

Jól jönne a safety car

Jól jönne a safety car

Jól jönne a safety car


“Úgy gondolom, hogy a verseny irányítói a megfelelő döntést hozzák majd ez ügyben. Az időmérőn néha nagyon nagy víz volt. Mindannyian küszködtünk az aquaplanninggel, néhányan ki is pördültek, nagyon nehéz volt. A biztonsági autó jelentősen megkönnyítené a dolgomat az első kanyarban, de sosem lehet tudni, hogy mi is lesz. Mi hagyományos rajtra készülünk, nem lehet a biztonsági autóra építeni” – mondta Vettel.

Az előrejelzések szerint a futam teljes ideje alatt eső várható, a hőmérséklet pedig 15-16 fok körül alakul.