A Forma-1-es csapatok vezetői ma Maranellóban tárgyalnak arról, hogy szerintük milyen irányba kellene vinni a sportot a jövőben. A Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore szerint az FIA, és az elnök, Max Mosley helyett az irányításba a csapatoknak kellene nagyobb beleszólást biztosítani.

Briatore úgy gondolja, hogy szexbotrányával elfoglalt Mosley távolléte sem tesz valami jót a sportnak. “Érezhető a hiánya, jelenleg nincs iránymutatás az F1-ben. A csapatokat magukra hagyták.”

Az olasz a Gazetta dello Sportnak azt mondta, hogy bőven van mit újragondolni: “A Concorde Agreementet [a csapatok, az F1 kereskedelmi jogainak birtokosai és az FIA közti keretegyezmény], a versenyek számát, a költségeket, a show-t, az egyre emelkedő jogdíjakat, az egész Forma-1-et át kellene szervezni.

Úgy gondolom, hogy a csapatokra kellene bízni a döntéseket, méghozzá úgy hogy maguk közül választanának időről időre egy irányító embert. Nem egy pr-bábut, hanem valakit, aki cselekszik is. Ezen felül azt is jó lenne elérni, hogy egyszerű többséggel dönthessünk az egyhangú szavazás helyett, mert így sosem jutunk semmire” – magyarázta Briatore.

Briatore mindenen változtatna

Briatore mindenen változtatna

Briatore mindenen változtatna


A Renault-főnök szerint a csapatoknak nem jut igazán sok pénz, de ennek elégnek is kellene lennie a jövőben. “Ma [Bernie] Ecclestone 50 százalékát teszi el a bevételeknek, de nekünk is képesnek kellene lennünk felére csökkentenünk a kiadásainkat. Hogy hogyan? A motorokkal kellene kezdeni. El kellene fogadnunk Mosley tervét, hogy 2015-re 50 százalékkal csökkenjen a fogyasztás, a motorokra költött pénzt is csökkenteni kellene, és az alkalmazottak számát szintén.

A gond ott van, hogy míg mi a Renault-nál tartjuk magunkat a jelenlegi szabályokhoz, a befagyasztott motorfejlesztéshez, addig mások nem tettek így, és szépen elléptek, míg mi csak szenvedünk. Ez nem fair” – panaszolta Briatore.