Mosley nyert, de az FIA mindent elveszíthet

Mosley nyert, de az FIA mindent elveszíthet

Max Mosley a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke megnyerte a sajtópert, amelyet a News of the World lap ellen indított. Min ismeretes a lap leleplező írás közölt arról, hogy az FIA vezetője öt prostituált társaságában szadomazo orgián vett részt, s erről titokban rögzített videót is közöltek a honlapjukon.

Az FIA vezetője nem tagadta, hogy ő szerepel a képeken, ugyanakkor visszautasította a lap vádjait, hogy náci szerepjáték lett volna az orgia. A náci kérdés elsősorban azért kapott komoly hangot, mert az elnök a brit fasiszta mozgalom vezetőjének, Hitler barátjának, Oswald Mosley-nak a fia.

A bíró az FIA vezetőjének adott igazat, és a náci viselkedés vagy ideológia megjelenését sem látta bizonyítottnak, egysezrű szad-mazo szexnek nyílvánított az estet. Majd Mosley személyiségi joginak megsértésért 60 ezer font (17,6 millió) kártérítési bírságot szabott ki az újságra.

Természetesen Mosley örömmel fogadta a döntést és reményét fejezte ki, hogy ez elriasztja a jövőben a lapokat attól, hogy mások magánéletét kiteregessék. A megítélt összeget jótékonysági célra fordítja majd. Ezzel szemben a The News of the World szerint, az ítélettel veszélybe került a szabad média.