Igazi kánikulában folytatódott a Forma-1-es csapatok jerezi tesztje, a hőmérséklet elérte ma a 37 fokot. A izzasztó időben is az élen maradt Sebastian Vettel, a kis német kedd után ma is a leggyorsabb volt.

A csapatok fele tesztelte a a Bridgestone jövő évi slick gumijait, Vettel  és a csapat most először feküdt neki komolyan a minta nélküli abroncsok tesztelésének.

“Végig a 2009-es slickeken voltam, a legnagyobb különbség a lassabb kanyarokban adódott, ahol sokkal nagyobb volt a mechanikai tapadás. Természetesen a jövő évi szabályoknak megfelelő aerodinamikai csomag miatt a leszorítóerő kisebb volt, ami főleg az egyenesekben tűnt fel, de a gumik tapadása jól kiegyenlítette. Kétféle keveréket próbáltunk ki, amiből nagyon sok tanulmányozni való adatot gyűjtöttünk” – mondta a nap végén Vettel.

Forróság volt

Forróság volt

Forróság volt


A német mögött a McLaren veteránja, Pedro de la Rosa végzett, a harmadik leggyorsabb pedig a hockenheimi pocsék hétvége után visszatérő Kimi Räikkönen volt. A világbajnok teljesítette a legkevesebb kört, a 2009-es felkészülés helyett pedig a következő versenyek beállításait próbálgatta.

Az ötödik helyen záró Mark Webber leendő csapattársához, Vettelhez hasonlóan egyész nap a slickekkel körözött és a 2009-es aerocsomagot próbálgatta.

Jarno Trulli kimondottan a Magyar nagydíjra készült a Toyotával. A tegnap hiányzó Force Indiá-nál szintén a hungaroringi verseny volt a fókuszban, pontosabban az először nálunk bevetésre kerülő fokozat nélküli váltó tesztelése. Az autóba egy hónap után visszaülő Vitantonio Liuzzi eredményes napot zárt, a csapatnál nagyon elégedettek voltak az alkatrésszel.

Elégedettek a sebességváltóval

Elégedettek a sebességváltóval

Elégedettek a sebességváltóval


“Nagyon eredményesen kezdtük a tesztet ma, több mint száz kört teljesítettünk műszaki probléma nélkül, ami igazán biztató, tekintve, hogy az új sebességváltó most először járt a tesztpályán” – értékelt Dominic Harlow, a csapat vezető versenymérnöke.

A nagy melegre panaszkodott Nelsinho Piquet, aki szerint a hőségben és a délutánra egyre erősebb szélben nehéz volt jó egyensúlyt találni az autón, és a gumik is gyorsan koptak. A brazil az utolsó előtti idővel zárta a napot.

A leggyengébb köridővel a BMW-s Christian Klien “büszkélkedhetett”, de a csapat ennek ellenére elégedett volt, főleg, hogy a tegnapi teszten áramütést szenvedett szerelőt is kiengedték ma az orvosok a jerezi kórházból, és aki ma este már svájci otthonában térhet nyugovóra.

Teszt, Barcelona, 2008.04.16.

# Pilóta Csapat Idő
 1.  Vettel  Toro Rosso-Ferrari  1:18.843
 2.  de la Rosa  McLaren-Mercedes  1:19.081
 3.  Räikkönen  Ferrari  1:19.446
 4.  Rosberg  Williams-Toyota  1:19.861
 5.  Webber  Red Bull-Renault  1:20.021
 6.  Wurz  Honda  1:20.416
 7.  Trulli  Toyota  1:20.534
 8.  Liuzzi  Force India-Ferrari  1:20.577
 9.  Piquet  Renault  1:20.827
 10.  Klien  BMW Sauber  1:20.866