Az FIA keddi rendkívüli közgyűlésén posztján megerősített elnöke, Max Mosley elveszítheti a Forma-1 feletti ellenőrzését, ha nem hajlandó úgy táncolni, ahogy a csapatok fütyülnek.

Montrealban tegnap az F1-es csapatok főnökei és a Forma-1 kereskedelmi jogainak kezelője, Bernie Ecclestone hosszú megbeszélést folytattak, amelyen állítólag sikerült megegyezniük egy új Concorde Agreement – a csapatok egymás közti dokumentuma a sport egyes szabályairól és a gazdasági kérdésekről – tető alá hozásáról. Az előző megegyezés még tavaly lejárt, azóta csak azt hosszabbítottákk meg érdemi változtatás nélkül. Az új dokumentumot a felek szeretnék aláíratni Mosley-val is, akinek persze nem tetszene, ha az ő hatáskörén kívül döntenének mások az F1-ről.
 

Perverz orgián vett részt
Perverz orgián vett részt

Szakadás előtt a Forma-1?

Szakadás előtt a Forma-1?

Perverz orgián vett részt
Mindenki azt csinál otthon, amit akar
A fejét követelik
A helyén maradna
Nem sokáig állhat ellen
Ők is Hitlernek dolgoztak...
Szakadás előtt a Forma-1? 42
Ecclestone kitart az elnök mellett, de a jövő nem rajta múlik
A "támogatói" hallgatnak
Montoya lazán veszi
Júniusban dől el a sorsa
Todt kiáll Mosley mellett
Miben mesterkedik Ecclestone?
Lenne miért egyenlíteni...
Külső szakértőt fogadtak
Francois Fillon
Idén elkerülnék a társalgást
Mosley senkiként utazik Monacóba
A dobogóhoz sem engedik oda
Előbb-utóbb csak lemond...
Barátokból ellenségek?
Nagyon elfoglalt volt
A Professzor bejelentkezett
Mosley nyert, de az FIA mindent elveszíthet
GP1 lesz belőle?
Összefognak
Mindenki törődjön a maga dolgával!
Mennének Ecclestone-nal
Barátokból ellenségek: a tét az F1 feletti ellenőrzés
Max, ebbe ne üsd bele az orrod!
Tudta, hogy célponttá vált
Újra az F1 felé fordul
Egyszer majd elmondja
Fotó megosztása:
Összefognak

Összefognak

Összefognak


“Azt akarjuk, hogy Max írja alá a papírt. Persze ő nem akarja, mert úgy érzi, hogy nagyobb a hatalma, ha nem ír alá. Pedig nem kell neki nagyobb hatalom. A nagy gyártók maguktól is tudják, hogy mennyit akarnak költeni, ha versenyben akarnak maradni. Csak meg kell írnunk a  megfelelő szabályokat, és minden mehet is” – utalt Ecclestone Mosley kiadáscsökkentő reformtörekvéseire.

“A gyártók adják az autókat, a pilótákat és a szponzorokat, Bernie-nek van szerződése a pályákkal és a tévétársaságokkal. Max csak a bíró, az FIA mindössze a sípot fújja” – nyilatkozta névtelenül az egyik csapat vezetője Montrealban.

Úgy tűnik tehát, hogy Mosley a szexbotrány miatt jelentősen meggyengült pozícióját Ecclestone és a csapatok próbálják arra kihasználni, hogy a Forma-1-et kivonják az FIA ellenőrzése alól. Mosley korábban hasonlóval riogatott – lehet, hogy igazat beszélt?

Mosley nyert, de az FIA mindent elveszíthet

Mosley nyert, de az FIA mindent elveszíthet

Mosley nyert, de az FIA mindent elveszíthet


Ha az elnök nem mond le, és a Concorde Agreementtel kapcsolatos bólintójánosi szerepet sem fogadja el, akkor akár az is előfordulhat, hogy Ecclestone és a csapatok elhagyják a Forma-1-et, és új versenyszériát indítanak. 2005-ben már volt egyszer hasonló veszély, és a jó öreg Bernie már évek óta levédette a GP1 nevet is, így ezzel sem lenne gond.

Egy bokszutcai bennfentes szerint már Mosley és az FIA legelszántabb szövetségeseinek számító Williams és a Ferrari is hajlik az új elképzelés felé, ez pedig azt jelenti, hogy biztosan komoly hatalmi harc vár még a Forma-1-re a következő hónapokban.