Legközelebb jobb lesz

Legközelebb jobb lesz

A Forma-1-ben jövőre újra bevezetik a minta nélküli, slick gumikat. A versenyzők eddig kétszer próbálhatták ki az új típusú abroncsokat, egyszer tavaly télen Jerezben, legutóbb pedig ezen a héten, a barcelonai tesztsorozaton. A tesztek után a pilóták szinte egyöntetűen arra panaszkodtak, hogy az új gumik a melegítőpaplanok nélkül – ezeket a tervek szerint betiltják 2009-ben – nagyon lassan érik el a versenyzéshez szükséges hőfokot, ezért veszélyt jelenthetnek majd.

A gyártó, a Bridgestone azonban azt állítja, hogy aggodalomra semmi ok, a gumik máris sokat javultak, és később még kevesebb panasz lehet majd rájuk.

“Izgalmas volt a slickekkel való autózás, és elégedettek vagyunk az eredményekkel. A melegedéssel kapcsolatos helyzet sokat javult, és nyugodtan nézünk a melegítők betiltása elé” – mondta Tetsuro Kobayashi, a Bridgestone technikai igazgatója.

“Három keveréket hoztunk, így sok volt a munka, főleg, hogy a csapatok eltérő beállításokkal autóztak. Jelentős mennyiségű adatot gyűjtöttünk a négy nap alatt, amit ezután feldolgozunk, megvizsgálunk, hogy dönthessünk a következő lépésről.”

“A csapatok szintén hasznát látják majd az általunk gyűjtött adatoknak. A pilóták is jobban értik már a slickeken vezetést a 2009-es aerodinamikai beállításokkal és melegítőpaplan nélkül. A következő,  júliusi jerezi tesztre további javulást várhatunk” – magyarázta a japán szakember.