A BMW és a Mercedes tegnap közös nyilatkozatban ítélte el a brit News of the Worldben Max Mosley-ról megjelent anyagot, és azok tartalmát. A botrányba keveredett Mosley nem is sokat késlekedett a válaszzal, az FIA elnöke burkoltan lenácizta a két német autógyártót.

Amikor a Bahreini Nagydíjon Mario Theissent, a BMW Sauber csapatfőnökét – aki egyben a márka teljes motorsport-tevékenységét is igazgatja – kérdezték arról, hogy mit szól a válaszhoz, igyekezett távolságot tartani, de egy új szempontot is felvetett.

“Már nyilatkoztunk helyzetről. Ezen túl nincs szükség további boncolgatásra vagy magyarázatokra” – mondta Theissen, hozzátéve azonban, hogy az egész ügy bűzlik, úgy ahogy van, mert Mosley-t valószínűleg szándékosan ültették fel: “Nagyon úgy néz ki, hogy ez egy csapda volt, ez pedig olyan dolog, ami számunkra szintén elfogadhatatlan.”

Míg tegnap a két német gyártó, majd utánuk a Toyota és a Honda adott ki közleményt a Mosley-botránnyal kapcsolatban, ma az FIA néhány tagszervezete is megszólalt. A legtekintélyesebb közülük az ADAC, azaz a német autóklub arra hívta fel a figyelmet, hogy a motorsportot nem szabadna ilyen üggyel terhelni, és kéri az FIA-t, hogy ezért nagyon alaposan mérlegeljék az elnök jövőjét.

A holland motorsportszövetség, a KNAF vezetője egyenesen azt nyilatkozta ma, hogy Mosley leváltását akarják:

Mindenki azt csinál otthon, amit akar

Mindenki azt csinál otthon, amit akar


“Ilyen magas beosztásban ez elfogadhatatlan. Még nem kaptam meg a meghívómat, de ott leszek, és a lemondatására szavazok majd” –  utalt Arie Ruitenbeek a Mosley által összehívott, és a közeljövőben sorra kerülő rendkívüli FIA-ülésre.

Az izraeli autóklub elnöke arról beszélt, hogy megdöbbenéssel fogadták a híreket, és hogy az ügy tisztázása után “a következmények megfelelnek majd az ügy súlyának”.  
 
Az F1 ura, és Mosley sokévtizedes barátja, Bernie Ecclestone továbbra is azt mondja, hogy kettejük kapcsolatát nem befolyásolja az ügy, de nem is ezen múlik Mosley jövője. Hogy ő maga az elnök távozása vagy maradása mellett áll, nem világos, ugyanis nagyon óvatosan fogalmaz.

“Ránk ez semmilyen formában nincs hatással. Nem az a lényeg, hogy én mit gondolok, hanem, hogy az emberek általában mit gondolnak. Én elégedett vagyok Maxszel, semmi bajom vele. Szerintem tudni fogja, hogy mi a dolga, ő az FIA elnöke, majd ő dönt róla, hogy mi történjék a szervezetben, nekem ehhez nincs közöm” – magyarázta Bernie.