Az apró termetű német versenyző előbb német, majd nemzetközi versenysorozatokban vett részt, 1999-ben pedig megnyerte az akkor a Forma-1 utánpótlás-sorozatának számító Forma-3000-et is, így a következő évben már az F1-ben találta magát.

A Prostnál mutatkozott be, később a Sauber, a Jordan, a Williams és a BMW Sauber pilótája volt. 172 futamon indult, versenyt nyernie még egyszer sem sikerült, de ő az F1 történetének legtöbbször dobogós helyen végző és legtöbb pontot gyűjtött győzelem nélküli pilótája.

Legsikeresebb idénye 2007 volt, akkor az 5. helyen zárt, 2008-ban pedig egy ponttal szerzett csak kevesebbet, hatodik lett. Csapattársként verte Kimi Räikkönent, Felipe Massát, és három Robert Kubicával közös teljes idénye közül kétszer a lengyel előtt végzett a BMW-nél.

2010-ben előbb a Mercedes tartalékosa volt, majd a Pirelli tesztpilótája lett, végül az utolsó öt futamra a Sauber hívta vissza, de 2011-re nem szerződtették. Mégsem maradt ülés nélkül, mert Kubica februári ralibalesete után a Lotus Renault GP helyettesnek szerződtette.