A múlt héten a Renault-főnök, Flavio Briatore vetette fel az ötletet, miszerint a Forma-1-ben a leggyorsabb versenyzőknek kellene a mezőny végéről rajtolnia, az olasz szerint ez jelentősen növelné a versenyek izgalmát.

A Williams társtulajdonosa, Patrick Head is osztja Briatore véleményét.

“Én a bajnokság állásával ellentétes felállású rajtrácsot szeretnék látni. Ez mindenkit ugyanúgy érintene, és a végén így az lenne a bajnok, aki megérdemli. Ha ennyit lehet tesztelni, edzeni, aztán mégis a leggyorsabb  kerül legelőbbre, a leglassabb pedig hátulra, akkor hogyan is várhatnánk előzést? Könnyebb lenne az előzés, de most, ha épp azért van valaki hátul, mert három tizeddel lassabb az előtte levőnél, akkor miért előzne?” – magyarázta Head.

A brit szakember tisztában van azzal, hogy az ötlet ellenkezést váltana ki, de meg van győződve róla, hogy a Forma-1-nek valami ilyen újításra van szüksége, ha nem akar unalmassá válni.

“Biztos vagyok benne, hogy az emberek tiltakoznának, de sokakkal találkozok, akik inkább motorversenyt néznek – és én is egy kicsit közéjük tartozom -, mert a Forma-1-ben nincs sok előzés.”

“Nagyon unalmas, ha egy egyértelműen gyorsabb autó csak követi a másikat, és az egész versenye pocsékba megy. Monacóban többször is volt olyan, hogy némelyik versenyzőt 30-40 körön keresztül feltartották, pedig egy vagy két másodperccel is gyorsabbak voltak. Szégyen” ? fejtegette a Williams-főnök.

Az már egy más kérdés persze, hogy a Head által javasolt rendszerben Monacóban hatványozottan érvényesülne az, ami miatt panaszkodik, de erre nem tér ki az interjú.

A jobb a végéről indul rendszert egyébként más sorozatokban sikeresen alkalmazzák, az F1-hez legközelebb álló GP2-ben például a szombati futam első nyolc helyezettje áll fel fordított sorrendben a vasárnapi verseny rajtrácsára.