Bernie Ecclestone már többször kinyilatkoztatta, hogy az Ausztrál Nagydíj csakis akkor maradhat a versenynaptárban, ha a szervezők éjszakai versenyt rendeznek, máskülönben 2010 után búcsúzik a pálya a Forma-1-től.

Mivel a verseny szervezői, és a hatóságok – pénzügyi és környezetvédelmi okokból – nem hajlanak az éjszakai verseny rendezésére, így valami mással álltak elő, hogy mentsék a helyzetet.

A melbourne-i futam már idén is helyi idő szerint 15:31-kor kezdődik, ami azt jelenti, hogy az európai törzsközönség tagjainak már elég fél hatkor kelni hajnali négy helyett. A tervek szerint 2009-ben újabb másfél órát tolnának a kezdési időponton, 17:00 órára.

“Ha a verseny későbbi rajtja növeli a nézettséget idén, akkor 2009-ben 17 órás kezdést választunk. Így reggel hétkor kezdődne a televíziós közvetítés Európában, Ázsiában pedig délutánra esne, ahol így több száz millió potenciális néző is lehet. Mindezt külön infrastrukturális beruházás nélkül lehetne elérni” – mondta a melbourne-i pálya főnöke, Ron Walker.

A Forma-1 első sötétben rendezett versenyére idén szeptember végén kerül sor Szingapúrban, és ha az sikeresnek bizonyul, jövőre akár a malajziai Sepang is áttérhet az esti időpontra.