Zöld szervezetek az EU-n keresztül szeretnék megakadályozni a jövőre Valenciában megrendezendő Európa Nagydíj tető alá hozását.

A második spanyolországi futam sorsa nehezen is indult, a projekt elindulása a helyi választási eredményektől függött, most úgy tűnik, hogy a jövő továbbra is bizonytalan marad. A Formula Verda nevű környezetvédő szervezet az Európai Bizottsághoz nyújtott be tiltakozást a verseny megrendezése ellen, kérve, hogy ne kezdjék meg a pálya építését, amíg nem készült tanulmány a dolog lehetséges környezeti hatásairól.

A Formula Verde igyekszik még a munkálatok megkezdése előtt végigvinni követelését, hogy elkerüljék, hogy az EU már kész helyzettel találja magát szembe. Állításuk szerint hatástanulmány nélkül az építkezés az európai irányelvek egyértelmű megszegése, és a pálya helyszínét a város zöldövezetéből kívánják elkülöníteni.

2011-ig lenne verseny az új helyszínen

2011-ig lenne verseny az új helyszínen

2011-ig lenne verseny az új helyszínen


Ugyancsak hasonló érvekkel tiltakozik egy másik környezetvédő szevezet is, és a helyi lakosok egy része is aggódik, mert a munkálatok korai szakasza is hatással volt a Turia folyóra.

A hivatalos versenynaptár szerint az Európa Nagydíjra augusztus 24-én kerülne sor Valencia utcáin.