Pénteken egyebek mellett az FIA Motorsport Világtanácsa a Forma-1 jövőjét illentő fontos kérdésekben is döntött. A monacói ülésen érvénybe léptették a motorfejlesztések tíz évtre való befagyasztását, és a szélcsatornák használatát is jelentősen korlátozták.

A Forma-1-es csapatok 2017-ig csak azokat a 2007-es fejlesztésű motorokat használhatják majd, amelyeket az FIA 2008 március 31-ig jóváhagy.

Az FIA elnöke így indokolta a korlátozást:

“Semmi szükség tovább fejleszteni az F1-es motorokat. 19 ezres fordulaton pörögnek, ami így is sokkal magasabb, mint bármely más, hasonló motor teljesítménye. Jó a hangja, megbízható, és a jelenlegi gyártók hat motorja egyenlően erős.”

Hiába költöttek tízmilliókat a szélcsatornákra

Hiába költöttek tízmilliókat a szélcsatornákra

Hiába költöttek tízmilliókat a szélcsatornákra


Az FIA azt is bejelentette, hogy költségcsökkentő hadjárat keretében a csapatok 2008-tól csak egy szélcsatornát használhatnak – többségüknek kettő van -, és azokat is csak napi nyolc órában, heti öt napon –  jelenleg egész nap, egész héten szinte folyamatosan működnek. Az aerodinamikai teszteléshez használt modell az igazi autó méretének legfeljebb 60 százaléka lehet ezután, és korlátozni fogják az ezen a területen dolgozó alkalmazottak számát is.

A közeljövőben más területeken is szigorítások várhatók, a fék- és hidraulikai rendszereket, a felfüggesztéseket, a súlyelosztást, a kasztnit, sőt még a versenyeken dolgozó csapattagok számát is újraszabályozzák – ezeket a csapatvezetők január 11-i ülésén fejtik majd ki részletesen.