A Forma-1 történetének egyik legnagyobb botránya volt az idei kémügy, amelyben a McLaren főtervezője, Mike Coughlan egy ferraris alkalmazottól, Nigel Stepneytől szerzett majd’ 800 oldalnyi  dokumentumot a maranellóiak műszaki és egyéb adataival. Az kémkedés miatt a McLarent kizárták az idei konstruktőri világbajnokságból és példátlan, 100 millió dolláros büntetést szabtak ki a csapatra.

A McLaren volt főtervezője, most a Red Bullnál dolgozó Adrian Newey – akinek keze alól több világbajnoki autó is kikerült – azt gondolja, hogy az ügy el volt túlozva, semmi szokatlan nem történt.

“Mindig is folytak ilyen dolgok az F1-ben, és ezután is fognak. Valójában voltak már ennél jóval nagyobb szabálytalanságok is, amikor az egyik csapattól a másikhoz szerződő emberek információt vittek magukkal, csak ezekre nem derült fény, vagy büntetlenül maradtak” – mondta a sokat látott brit szakember.

Newey látott már rosszabbat is

Newey látott már rosszabbat is


“Én úgy gondolom, hogy amit a fejében visz magával valaki, az rendben van, de ha írott anyagokról van szó, az már nem” – tette hozzá.

A kémbotrányszezon még nem ért véget: a McLaren ügye idején ugyanis felmerült, hogy a Renault csapatnak is részletes adatai voltak a riválisokról, méghozzá pontosan a wokingiak adatait birtokolták. A Renault-féle ügyben a Motorsport Világtanács december 6-án tartja majd első meghallgatását.