Köpönyegforgató McLaren 2 A Brazil Nagydíjon a BMW két versenyzője és a williamses Nico Rosberg is Lewis Hamilton előtt végzett, aki így lemaradt a világbajnoki címről. A futam után felmerült, hogy a két csapat autóbia a szabályokban megengedettnél alacsonyabb hőmérsékletű üzemanyagot töltöttek, ami előnyt jelenthetett a számukra, a versenybírók azonban végül nem szabtak ki semmilyen büntetést. A McLaren viszont nem hagyta annyiban, és fellebbezett a döntés ellen.

Az ügy tárgyalását tegnap tartották Londonban, ahol a McLaren korábbi kijelentése – miszerint csak a szabályok tisztázása miatt akarják végigvinni az ügyet – ellenére kemény támadásba lendült, hogy Lewis Hamiltonnak juttassa a világbajnoki címet. A csapat ügyvédje a vétkes csapatok pilótáinak kizárását követelte:

“Az alacsonyabb hőmérsékletű üzemanyag megnöveli a lóerőt. Világos: ha teljesítménynövekedés történt, az szabálytalan, ezért kizárásnak kell következnie. Kérem, hogy ugyanúgy kezeljék ezt, mint bármikor máskor az idényben, bármely csapat esetén. Nem jelenthet különbséget, hogy a szezon utolsó, a bajnokságot eldöntő versenyéről van szó. Eddig bármikor, amikor kizárás fordult elő, a végeredmény is változott” – érvelt a McLaren jogásza.

“Lehet, hogy a pilóta teljesen ártatlan, de előnyben van a szabálytalan autóban. Csakis úgy helyes, hogy ha kizárják a csapatot, a versenyző is elveszíti a pontjait. A másik esetben a pilóták előre immunitást kaptak, az FIA-nak való segítségért” – utalt a kémügyben született döntésre a mclarenes.

Az érvelés így is kiverte a biztosítékot mind a Ferrarinál, mind a BMW-nél. Nigel Tozzi, a Ferrari ügyvédje emlékeztetett arra, hogy a McLaren többször is hangoztatta, hogy nem a világbajnoki címre hajtanak az ügyben, ahogy a lehetséges nyertes, Lewis Hamilton és Fernando Alonso szerint sem ilyen módon kellene eldőlnie a bajnokságnak:

“Mondhatnánk azt is, hogy a mclarenesek szégyentelen köpönyegforgatók, becstelenek, de az is lehet, hogy nem kell komolyan venni, amit a képviselőik mondanak. Ha tisztázást akarnak, kapják meg, de ne engedjük, hogy így szerezzék meg a bajnokságot. Súlyos igazságtalanság lenne így elvenni Räikkönentől a címet.”

A BMW ügyvédje egyszerűen szégyentelen opportunistáknak bélyegezte a mclareneseket.

A bíróság a döntést kihirdetését mára napolta el.