A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Max Mosley a BBC-nek adott interjújában arról beszélt, hogy a 2007-ben az F1-hez tömegeket vonzó Lewis Hamilton sikereivel később ugyanúgy árthat a sportnak, mint Michael Schumacher a maga idejében.

“Ha jövőre is ugyanezt műveli, mint idén, annak biztosan nagy hatása lesz. Elkezd majd negatív hatású lenni, pont mint a Schumacher-effektus volt – az emberek egy idő után írtak nekem, kérték, hogy tegyünk valamit, lassítsuk le őt valahogy” – mondta az FIA-elnök Hamilton hihetetlen idei teljesítménye kapcsán.

Mosley szerint Hamilton világszerte nem is olyan nagy hatású mint azt egyesek – például Bernie Ecclestone – állítják, inkább csak brit jelenségről van szó.

“Tagadhatatlanul sokat számított Nagy-Britanniában. Azért világszerte is figyelnek rá, mert köztudottan nem jómódú családból származik, és mégis sikeres lett. De mindig van valaki új. Ha nem ő lenne, akkor Rosberg vagy épp Kubica, vagy valamelyik fiatal sztár, egy Vettel lenne a nagy durranás. Úgy gondolm, hogy hajlamosak vagyunk eltúlozni Lewis Hamilton hatását.

Az FIA-elnök arról is beszélt, nem hiszi, hogy a bajnokságban második helyen végző brit a Brazil Nagydíj üzemanyagbotrányának tárgyalása után bajnok lehetne, Mosley szerint a végeredmény megváltoztatása – bár előfordulhat – elég valószínűtlen:

Mosley szerint mindig jön egy új sztár

Mosley szerint mindig jön egy új sztár


“Igen, megtörténhet, ez a fellebbezési bíróság. A testület olyan nagyon tapasztalt jogászokból áll, akik egyáltalán nem kötődnek az ügyben érintett országokhoz, nem britek, nem olaszok. Egy független bíróság, akárhogy dönthet. Ezzel együtt azonban nagyon valószínűtlen [a bajnokság megváltoztatása], mert ha ki is zárják azokat az autókat, nem feltétlenül kell előresorolniuk Hamiltont” – magyarázta Mosley.