A Japán Nagydíjon Fernando Alonso 42. körben történt balaesete után másodszorra is a pályára került a biztonsági autó. Az élen ekkor Lewis Hamilton állt, mögötte a Red Bullos Mark Webber autózott, míg őt Sebastian Vettel követte a Toro Rossóval. A televíziós közvetítésből ugyan pontosan nem látszott miért, de a két testvércsapat pilótája az egyik kanyarban ütközött, ami miatt mindketten feladni kényszerültek a versenyt.

Webber a győzelemtől esehetett el

Webber a győzelemtől esehetett el


Mark Webber az eset után tajtékzott, mert úgy érezte, hogy a győzelem lehetőségétől fosztotta meg az újonc, a Toro Rossós fiú pedig teljesen maga alatt volt, és azzal védekezett, hogy Lewis Hamilton furcsa vezetése vonta el a figyelmét.

“Jól rajtoltam, és jól ment a verseny. A második biztonsági autónál Lewis és Mark mögött voltam, a 13-as kanyarban jobbra néztem, láttam, hogy Lewis lassul, azon gondolkodtam, hogy valami gond lehet nála, de talán csak a fékeket melegítette. Mire előrenéztem már Mark autójának hátuljánál voltam. Bocsánatot kérek Marktól, amiért mindkettőnk versenyét tönkretettem” – mondta az eset után Vettel.

Vettel nagyon bánta a buta hibát

Vettel nagyon bánta a buta hibát


A németet végül elkerülhető baleset okozása miatt még a következő versenyen érvénybe lépő tíz helyes rajtbüntetéssel is sújtották. Az már kevesebb visszhangot kapott, hogy Hamiltont is vizsgálat alá vették a stewardok, de végül nem találtak bizonyítékot arra, hogy köze lett volna a balesethez.

Mi viszont igen, ezt a nézői felvételt. Megnézés előtt még idemásoljuk a biztonsági autóra vonatkozó szabályt is, hogy nyilvánvaló legyen, hogy mit látunk. Tehát:

“A biztonsági autó legalább addig marad a pályán míg az összes autó fel nem sorakozik mögötte. Amikor felsorakoztak, az élen állónak 5 autóhossznyi távolságra kell követnie, a többieknek pedig a lehető legszorosabb alakzatot kell tartaniuk.”

Igen, a felvételen nem épp ezt látjuk, nem csoda, hogy az eset megzavarta Vettelt. Nekünk elég világos ezek után, hogy ki indította el az esetet, de a stewardoknak akkor és ott nem állt rendelkezésükre ez a felvétel.