A Renault technikai igazgatója úgy gondolja, hogy Alonsónak ugyanaz a hátránya, mint az előnye, nem képes veszíteni. Pat Symonds, aki 2005-ben és 2006-ban is a spanyollal dolgozott a világbajnoki cím megszerzésén, Alonsót rendkívül bonyolult jellemként írja le:

“Nagyon bonyolult jellem. Egyetlen apró rés van a páncélján, ez pedig az, hogy nem képes elviselni, ha legyőzik. Igazából ez egy jó tulajdonság, de amikor Giancarlo [Fisichella] néha megverte, akkor irracionálisan tudott viselkedni” – mondta a brit szakember, aki korábban a Tolemannél Ayrton Senna, a Benettonnál pedig Michael Schumacher munkatársa volt.

Idén, amikor az újonc Lewis Hamilton az esetek jelentős részében jobbnak bizonyult a pályán, Alonso jellemhibája komolyabb gondokhoz is vezethetett:

“Azzal, hogy idén Lewis jócskán megnehezíti a dolgát, a rés a páncélon egy kicsit jobban kinyílhatott” – mondta Symonds.

A Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore nemrég már nyílt ajánlatot is tett Alonsónak a visszatérésre, de a fentiek fényében érdemes meggondolni, hogy a spanyol visszatérésével hogyan rendeződik a pilótakérdés a francia csapatnál. Mivel Briatore arról is beszélt nemrég, hogy a csapaton belül tisztának kell lennie az első és második számú versenyző helyzetének, így Alonso visszatérése akár rosszat is jelenthet a finn Heikki Kovalainen számára, mert Briatore valószínűleg nem akar egy erős – és egyre erősebb – újoncot ültetni a nyakára.

Ez mentőövet jelenthet Fisichella számára, de akár még Kovalainen is jól jöhet ki belőle, ha mondjuk Briatore egy csere keretében Alonsóért őt adja. A McLaren-főnök, Ron Dennis kedveli a finneket…