Miután a múlt hét végén a FIA Motorsport Világtanácsa (MSVT) bizonyítékok hiányában felmentette a McLarent, a Ferrarinál nagyon felháborodtak. Az olasz csapat szerint a MSVT ítéletétében maga is elismeri, hogy a titkos Ferrari-dokumentumok birtoklásával a McLaren szabályt szegett és mégsem kapott büntetést.

A MSVT tagja és egyben az olasz automobil szövetség elnöke, Luigi Macaluso ugancsak kritizálta a döntést, majd a Ferrarival történt egyeztetést követően levelet írt a FIA elnökének, Max Mosley-nak. A levélben arra kéri az elnököt, hogy küldje tovább az ügyet a Fellebbviteli Bíróságra, mert a mostani döntés veszélyes precedenst, és azért, hogy a Ferrari – vagy bármely más csapat – is lehetőséget kapjon a megszólalásra. (A Ferrari a múltkori tárgyaláson csak megfigyelőként volt jelen.)

Ki nevet a végén?

Ki nevet a végén?

Ki nevet a végén?


Mosley levélben válaszolt az olasz szövetség elnökének, és bár annyiban megvédte a korábbi döntést, hogy elégtelenek voltak a McLaren elleni bizonyítékok, ő maga is felsorolt jó néhány gyanús körülményt. Max Mosley a következőket említette gyanúsként: hogy csak a padlólemezzel kapcsolatos füles lett volna az egyetlen átadott információ márciusban; az, hogy a McLaren nem értesítette a Ferrarit a csapatukon belüli árulóról; hogy a McLaren Barcelonába küldte Mike Coughlant, hogy megszakítsa a kapcsolatot Nigel Stepney-vel, ahelyett, hogy ezt egyszerűen telefonon intézte volna – sőt, hogy Coughlan épp Barcelonából hozott haza egy jó adag Ferrari-dokumentumot; az, hogy a csapat nem volt hajlandó tisztázni, hogy Coughlan min dolgozott, amíg nála voltak a dokumentumok és így tovább.

A fentiek miatt, és hogy a Ferrari és bármely más F1-es csapat kifejthesse álláspontját, Max Mosley az ügyet saját jogkörében a Fellebviteli Bíróság elé utalta, amely – ha a MSVT döntését nem találja megfelelőnek – új, igazságos döntést hoz majd.

A Ferrari természetesen üdvözölte az elnöki döntést, míg a McLaren csalódottságát fejezte ki, amiért újabb vizsgálat következik.