Miután három hete napvilágra került, hogy a McLaren főtervezője, Mike Coughlan a rivális Ferrari titkos dokumentumait birtokolja, a wokingi gárda nincs biztonságban. A FIA két hete úgy döntött, hogy mára összehívja a Motorsport Világtanács rendkívüli ülését, hogy a McLaren csapatszintű érintettségét megvizsgálják.

Bár a csapat kezdettől fogva tagadta, hogy bármi közük lenne a Ferrari dokumentumaihoz, a Coughlan állítólagos vallomásából kiszivárgott részletek szerint a McLaren vezetéséből többen is látták az inkriminált papírokat. Ha a mai tárgyaláson bebizonyosodik, hogy a wokingiak felhasználták az olasz csapat adatait, a McLarenre pontlevonás, sőt kizárás is várhat.

Bernie Ecclestone korábban már kifejezte reményét, hogy az ügy bármilyen kimenetelű is legyen, a pilóták világbajnoki küzdelmét ne befolyásolja, és most is happy endért imádkozik.

“Kérem Istent, hogy semmi ne alakuljon rosszul, ez az egész csak nonszensz. Jobb lett volna, ha meg sem történik, és az lenne a legjobb, ha mindenki megelégedésére tisztázódna az ügy. Annyi szó folyt erről a kémkedési őrületről, hogy már a pályán történtekről is elvonta a figyelmet. Nagyon nem tetszik ez” – mondta Ecclestone a brit The Timesnak.

A Motorsport Világtanács egyik tagja is megszólalt már az ügyben korábban – ami egy döntéshozótól elég furcsa -, ő azt mondta, hogy szerinte a McLaren megússza az ügyet.

Ki nevet a végén?

Ki nevet a végén?


A Ferrari ugyan nem indított eljárást a McLaren ellen, de az álláspontjuk változhat. Ma ugyanis – talán nem is véletlenül – kiszivárgott a csapat jogi álláspontja, amelyet a Coughlan ellen folyó bírósági eljárásban képviselnek. Az olasz csapat valószínűleg szívesen látná, ha a McLarent megbüntetnék.

“A két csapat közti különbség olyan kicsi, hogy a McLaren pontelsőségének köze lehet a főtervező által birtokolt Ferrari-dokumentumokhoz. A főtervező egyike annak a két-három embernek, akik az autó fejlesztését irányítják, befolyása az autó teljesítményére minden téren óriási” – áll a Ferrari ügyvédje által benyújtott keresetben a The Guardian szerint.