A lengyel Robert Kubica a vasárnapi futamon történt súlyos balesetét igazán könnyen megúszta: mindössze a bokája rándult meg, és agyrázkódást szenvedett, a kórházat pedig már másnap elhagyhatta, az orvosok szerint pedig versenyezhet is.

Azonban a végső döntést nem ők, hanem a FIA szakemberei hozzák meg, Kubicának holnap egy 25 perces teszten kell átesnie, amelyen vizsgálják majd a reakcióidejét, a koordinációját és az elmeállapotát is.

Kubica hétfőn elmondta, hogy Indianapolisban már szeretne versenyezni. Mario Theissen, a BMW csapatfőnöke örül neki, hogy versenyzője ilyen gyorsan kiheverte a súlyos balesetet.

“Nagyszerű, hogy máris készen áll a versenyzésre, és nincs komoly utóhatása a balesetnek. A végső szót majd a főorvos mondja ki Indianapolisban csütörtökön. Arra is fel vagyunk készülve, ha Robert nem vezethet. De természetesen azt reméljük, hogy autóba ülhet majd a hétvégén. Az ideális az lenne, ha egy jó eredménnyel tudnánk magunk mögött hagyni a balesetet.”

Tíz éve halálos lett volna

Tíz éve halálos lett volna

Tíz éve halálos lett volna


A BMW “fekete dobozának” tanúsága szerint a vasárnapi balesetben a lengyel pilótának 28 g-s lassulást kellett elviselnie, ami elképesztő érték, de a csapat egyik mérnöke szerint a csúcsérték még ennél magasabb is lehetett, tekintetbe véve a roncs állapotát. A ronccsal kapcsolatban a csapatfőnök ezt mondta:

“A karosszériát Hinwilben fogjuk megvizsgálni, hogy a lehető legjobban megértsük a balesetet. Egy ilyen erejű ütközést szinte lehetetlen szimulálni. A vizsgálat eredményei azonban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy finomítsuk a számításainkat, és tovább javítsuk a monocoque-ot [az autó törésbiztos központi eleme]. Mindenesetre a karosszéria sérülése olyan súlyos, hogy pályára már nem megy újra. Ha javítható, tesztelésre fogjuk használni, ha nem, akkor hulladék lesz belőle.”

Kubica egyelőre még nem döntötte el, hogy meg akarja-e nézni a balesetét felvételről.
“Láttam az autóban ülve” – viccelődött a versenyző.