Nem ússza meg olcsón a McLaren

Nem ússza meg olcsón a McLaren

Ez már biztos nagy botrány lesz! Bernie Ecclestone is véleményt nyilvánított a McLaren monacói csapatutasításos ügyében. Ecclestone szerint, ha tényleg szabálytalanság történt, akkor a csapat kemény büntetést érdemel, a nagyhatalmú “törpe” pontlevonást, sőt kizárást emleget…

Bár Ron Dennis, a McLaren csapatfőnöke tagadja, hogy szabálytalanságot követtek volna el azzal, hogy Lewis Hamilton versenystratégiáját Fernando Alonso előnyére változtatták meg a futam alatt, a brit sajtó szinte vért követel, a szakértők körében pedig megoszlanak a vélemények.
 
A Forma-1 ura, Bernie Ecclestone ezt mondta:
“Nem tudom, hogy voltak-e csapatutasítások, vagy sem. De egy biztos: ha volt a két versenyző helyezését befolyásoló utasítás – ha valakit félreállítottak vagy épp megtartatták vele a pozícióját -, akkor az a szabályaink ellen való. Ha volt utasítás, akkor egy pénzbüntetéssel túl könnyen megúsznák. A McLarent ki is zárhatják, vagy elvehetik a pontjaikat.”

Ecclestone szerint csak egy ilyen büntetést érezne meg a McLaren, a pénz nem sokat számít. Amivel egyet is érthetünk, mivel a wokingi csapat rendelkezik a legnagyobb költségvetéssel.
 
“A pénzbüntetés, tekintve a McLaren költségvetését, nem lenne olyan hatású, mint a pontok elvétele” – magyarázta az F1-főnök.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az elmúlt két napban vizsgálta az ügyet, többek között meghallgatták a futamon váltott rádióüzeneteket. Az eredményeket ma délutánra ígérik. Azonban az is biztos, hogy ez az ügy mindenképp nagy hullámokat ver majd a sporton belül, akárhogyan is dönt a FIA. Ha a McLaren nem kap komoly büntetést, azért, ha pedig pontlevonás vagy épp kizárás lesz az ügy vége, akkor pedig újra előkerül majd az állandóan emlegetett FIA-Ferrari összefonódás, érdekszövetség vádja. Az F1 szakértői, de a rajongók körében is általános ugyanis az a vélekedés, hogy a FIA a vitás, vagy a Ferrari számára hátrányos helyzetekben – mint a mostani lemaradás a bajnokságban – mindig egy kicsit elfogult az olasz csapat irányában. Mindenesetre várjuk a fejleményeket.