Tiago Monteiro, aki a Jordan, majd utódcsapatainak színeiben két idényt töltött a Forma-1-ben, 2007-re már nem kapott szerződést. A portugál pilóta 37 F1-es nagydíjon vett részt, és hét pontot szerzett pályafutása alatt, sőt dobogóra is állhatott a hatversenyzős indianapolisi futamon 2005-ben. Idénre azonban az akkor már Spyker csapat lecserélte a német újonc Adrian Sutilra. Monteiro jelenleg a Túraautó Világbajnokságban (WTCC) versenyez a Seat csapatnál.

Monteiro elmeséli, hogy mi is volt távozása hátterében:


“Brazíliában szerződést ajánlottak nekem [a Spyker], a feltételek ugyanolyanok voltak, mint az azelőtti évben, az ember pedig próbál minél többet kihozni a szerződéséből. Tudom, hogy a Spyker nem képes csodára, elég csak megnézni a Hondát vagy a Toyotát, [a fejlődéshez] legalább négy-öt év kell. 2007 még rosszabbnak tűnt, a Toro Rosso és a Super Aguri is előrébb volt, a Spyker lett az új Minardi, ezt pedig nem vállalhattam sem magammal, sem a támogatóimmal szemben” – meséli a portugál.

“Lehetett volna helyem a Toro Rossónál is, de a csapat hónapokig fontolgatta a kérdést. Gerhard Berger sokat tett értem, de végül nem lett helyem az F1-ben. Másfelé kellett nézelődnöm. A három legjobb ajánlat az Amerikai Le Mans-sorozatból, a ChampCarból és a WTCC-ből érkezett. De a menedzsmentem továbbra is azon dolgozik, hogy még jobb helyet találjon nekem 2008-ra.”

Monteiro WTCC-s szerződése szerint, ha kap egy jó F1-es ajánlatot, bármikor távozhat a csapattól. A versenyző a jövőre érkező Prodrive csapatot is számításba veszi, mint újabb F1-es lehetőséget 2008-ra: “Ha a Spykernél jobb csapattól kapok ajánlatot, akkor megyek. Egy új csapat érkezése természetesen növeli a lehetőségeimet. Vannak megbeszélések a Prodrive-val, de jelenleg nehéz megmondani, hogy milyenek az esélyeim.”

Végül volt csapata, a Spyker idei formájáról is beszélt a pilóta.

“Nem hiszem, hogy gyors fejlődés várható. Már nem nagyon beszélek velük, úgyhogy innen kívülről nehéz megítélni. Nyáron talán bevetnek egy jó csomagot, ki tudja! Akikkel még kapcsolatban vagyok a csapatból, azt mondták, hogy a lemaradás még nagyobb, mint tavaly volt. Sutil jó pilóta, aki igazán nem teszi könnyűvé [Christijan] Albers helyzetét. Ő talán nem tud hozzászokni a Bridgestone-okhoz. Pedig kénytelen lesz, ha nem akarja, hogy Sutil elverje.