F1 2006 - Már csak egy csaj kéne
F1 2006 - Már csak egy csaj kéne

F1 2006 – Már csak egy csaj kéne

F1 2006 – Már csak egy csaj kéne

F1 2006 - Már csak egy csaj kéne
Idén a Toyota átáll Bridgestone gumikra
A gyári munkások hamar felfedezték Trulli és Schumacher sisakját
Mike Gascoyne az egyik nyerőember
Ő vágott rendet az újságírók között. Szóban és taszigálásban és is erős
F1 2006 – Már csak egy csaj kéne 21
/F1/Toyota/2006_launch//3pilot.jpg
F1 2006 – Már csak egy csaj kéne 23
F1 2006 – Már csak egy csaj kéne 24
F1 2006 – Már csak egy csaj kéne 25
F1 2006 – Már csak egy csaj kéne 26
F1 2006 – Már csak egy csaj kéne 27
F1 2006 – Már csak egy csaj kéne 28
Fotó megosztása:

Niki Laudától tudjuk, hogy a győzelmekhez vezető utat egy igazi ász megvásárlásával lehet lerövidíteni. A Toyota ezért addig pakolta egymásra a dollárkötegeket, míg Mike Gascoyne-t át nem csábította a Renault-tól 2003 őszén. Gascoyne ma a talán legjobban fizetett műszaki igazgató a Forma-1-ben.

Gascoyne vezetésével 2005-ben annyira megszaladt a Toyotának, amennyire a Ferrari lecsúszott. 2002-től 2004-ig összesen 27 pontot kínlódtak össze, a 2005-re leigazolt két pilótával mindjárt összelapátoltak 88-at. A Toyota szerint az idei versenyautó, a TF 106 a Kaizen (folyamatos tökéletesítés) megtestesülése. A felfogás értelmében hibát elkövetni nem bűn, hanem lehetőség a tanulásra és a javulásra. A javulás az idei dobogós helyek és a két edzéselsőség után a futamgyőzelmet jelenti a csapat számára.

2006-ra a szabályváltozásokkal újraosztják a lapokat a Forma-1-ben. Az új szabályok miatt a csapatok legnagyobb része kénytelen átállni V10-ről V8-as motorokra. A 3,0 literről 2,4-re csökkentett hengerűrtartalom helyből 150-180 lóerős mínuszt jelent, ráadásul oda az egzotikus hengerszám.

A sok ismeretlen tényező miatt a Toyota nagyon időben nekiállt a 2006-os autó fejlesztésének, a TF 106 már november óta fut. Erre azért volt szükség, mert a motor, az aerodinamika és a karosszéria fejlesztése az új gumiszállító megérkezésével túl sok volna egyszerre. A Toyota ugyanis Michelinről átáll Bridgestone abroncsokra, egy évvel azelőtt, hogy 2007-től egyetlen gumiszállító marad a Forma-1-ben. A Michelin ekkor kivonul, a Toyotának pedig lesz egy évnyi tapasztalata az egyengumikat szállító Bridgestone-nal. Úgy tűnik, hogy a Toyota (és a Williams is) jókor vált gumiszállítót és 2006-ban a Bridgestone magára találhat.

Mike Gascoyne szerint a motor teljesítménye tavaly 20 százalékkal volt nagyobb, ez körönként 1,5-3 másodperccel lassabb tempót jelent pályától függően. Az aerodinamikai fejlesztésekkel és az új futóművel viszont ennek egy része visszanyerhető. Mivel a V8-as motor megelégszik gyengébb hűtéssel, a kisebb hűtőkkel javul a légellenállás és gyorsul az autó. Gascoyne ara számít, hogy gyors pályákon körönként 1-2 másodperccel lesznek lassabbak az idei autók a tavalyiaknál, lassú és technikás pályákon pedig elérhetik az eddigi köridőket.


A Toyota a franciaországi Yaris gyárban tartotta a Forma-1-es csapat bemutatóját. A valenciennes-i gyár elnöke nem kis agytornát követően igyekezett minél több párhuzamot vonni a nemrég bemutatott Yaris és az F1-es versenygép között. Ezek közül a legfrappánsabb az volt, hogy mindkettőt Toyotának hívják és mindkettő a Toyota műve.

A bemutatón egy ceremóniamester dirigálta a pilótákat és a csapatvezetőket, ki melyik kerékhez álljon, merre forgassák a versenyautót, hogy mindenféle kép megszülessen a csapatról. A Toyota több száz újságírót hívott meg mindenfelől a TF 106 bemutatójára. Ennyi embernél nehéz tartani a forgatókönyvet. Első körben a három pilótával és a vezető mérnökökkel a tévéstáboknak volt lehetősége interjút készíteni. Mivel az ott elhangzó infókat másnak is jó levenni, sokan odaálltunk fülelni az interjúalanyok köré. Hamar ott termett egy hölgy, aki elküldte vagy arrébb taszigálta a nem tévés újságírókat.

A Forma-1 nem kis részben a show-ról és a felhajtásról szól, amit korábban Eddie Jordan, ma pedig a Red Bullnál Dietrich Mateschitz ért a legjobban. Övék a legmenőbb lakóbusz, ők nyomnak újságot Red Bulletin címmel, ők hozták be a Csillagok Háborúja figurákat Monacóban stb. Ahhoz, hogy a Toyota a PR-akciókban lenyomja a sziporkázó Red Bullt, egy csaj sokat segítene. Női pilótáról, illetve pilótanőről azonban szó sincs. A Toyota marad a tavaly nagyon bevált Ralf Schumacher-Jarno Trulli párosnál, a tesztpilóta pedig Ricardo Zonta. Ha mondjuk az Indy 500-on körökön át vezető Danica Patrick kapna egy autót, akkor a Toyota még PR-ben is első lenne. A világbajnoki címet sok pénzzel, a csapaton belüli stabilitással és kitartó tökéletesítéssel úgyis összehozzák előbb-utóbb. Mint anno a rali vébén.