Támad az új F1-es Toyota
Támad az új F1-es Toyota

Támad az új F1-es Toyota

Támad az új F1-es Toyota

Támad az új F1-es Toyota
Az új autót már Bridgestone abroncsokkal teszteli a csapat
A legtöbb munkát az autó hátsó része adta a mérnököknek, hiszen jövőre V8-as motorok lesznek az idei V10-esek helyett
2004-től fejlesztették a 2006-os versenyautót
Támad az új F1-es Toyota 13
Támad az új F1-es Toyota 14
Fotó megosztása:
A 2006-os Forma-1-es idény csak jövő márciusban kezdődik, ám a Toyota már most leleplezte a jövő évi F1-es versenyautóját. Tavaly is a japán gyár volt az első, ám akkor csak januárban mutatták be a TF 105-öst. Az autó akkor és valószínűleg most is, új aerodinamikai csomagot kapott a bemutató és az első verseny között.

[bekkep]Nem véletlen a sietség, a Toyota, ahogy idén, jövőre is szeretne előnyt kovácsolni abból, hogy három hónappal az idény kezdete előtt tesztelheti az autót. Éppen ezért külön csapat fejlesztette 2004 óta a TF 106-ost, és másik csoport végezte a 105-ös év közbeni módosításait.

Vannak azonban közös elemei is a két gépnek, például a 2006-os gép megörökölte a TF 105B, azaz az év végére fejlesztett autó első felfüggesztését, némi módosítással. Az igazi újdonságot az autó hátsó része rejti, hiszen az idei V10-es helyett jövőre már V8-as motorral indulnak a résztvevők, ami eleve teljesen új hátsó traktust követelt meg, de az új aerodinamikai szabályok miatt is változtatni kellet.

“Az autó korai bemutatójával hasonló menetrendet követünk, mint tavaly” – mondta Mike Gascoyne a csapat technikai igazgatója, majd hozzátette: “Az autó már ezen a héten megteszi első köreit Barcelonában. Ez lehetővé teszi, hogy kifejlesszük és megismerjük az autó mechanikai elemeit mielőtt még az első versenyen bemutatnák az új aerodinamikai csomagot. Ez a stratégia segített 2005-ben is, hogy versenyképesek legyünk már az év elején is, és bízunk benne, hogy így lesz ez 2006-ban is.”

[bekkep]Az új autó egyik legfontosabb eleme a V8-as motor, melynek fejlesztéséről a műszaki igazgató, Luca Marmorini elmondta: ” Nem akartunk kompromisszumot kötni a teljesítmény terén, ezért a fejlesztésnél arra törekedtünk, hogy a kisebb hengerűrtartalom miatti teljesítmény veszteséget csökkentsük.”

Az új Toyota RVX-06 V8-as motort 2005 március 21-én indították be először próbapadon, majd június végén autóba építve is kipróbálták. Azóta összesen 291 kört illetve 2143 kilométert tesztelték. A csapatnak azért is fontos a korai kezdés, mert így az új Bridgestone gumikról is több információhoz juthatnak.