Nem egészen egy hónapja mutattuk meg először nektek Amecát, az Engineered Arts nevű robotfejlesztő cég legmodernebb humanoidját. Tudása egész egyszerűen lenyűgöző: mozgása élethű, mimikája pedig annyira kifinomult, hogy ha bőrszerűbb borítást kapna a gép, meg sem mondanánk, hogy nem egy igazi embert látunk.

Ameca fejlesztése természetesen nem állt le: alkotói most egy olyan videót tettek közzé róla, melyen aktívan használja kezét is. Végtagját azért mozdítják meg a beépített motorok, mert valaki meg akarja érinteni a robot orrát. A gép először csak elhajol a közelítő kéz elől, másodjára azonban meg is fogja azt és arrébb tolja.

Ameca interakciója két szempontból is letaglózó. Egyfelől pontosan úgy reagál a külső ingerre, ahogy mi is tennénk. A közelítő kezet kameráinak és szenzorainak köszönhetően felismeri és az elhajlás mellett fintorgással reagál rá. Másrészt érdemes kalapot emelnünk az előtt is, hogy a robot úgy tolja el az idegen kezét magától, hogy nem okoz neki fájdalmat, és a jól programozott szoftverek nem adtak olyan utasítást a gumiborítású fémkezeknek, hogy roppantsák össze az ember ujjait.