Az űrteleszkóp vasárnap óta tétlen, ugyanis leállt egy, az 1980-as évekből származó számítógép, amely a tudományos műszereket irányítja. A problémát vélhetően egy meghibásodott memórialemez okozta.

A NASA Marylandben lévő Goddard Űrrepülési Központjának légi irányítói hétfőn megpróbálták újraindítani a számítógépet, sikertelenül. Most megpróbálják a tartalék memóriaegységet bekapcsolni. Ha ez működik, a teleszkópot egy napig tesztelik, mielőtt visszakapcsolják a tudományos műszereket, hogy folytathassák a megfigyeléseket.

A Hubble az egyik legismertebb, legnépszerűbb űrkutatásra használt eszköz. Az űrtávcsövet 2,4 méter átmérőjű Ritchey-Chrétien-Cassegrain főtükörrel látták el. Teljes hossza 13,2 méter, átmérője 4,2 méter, tömege 11,1 tonna. Az ultraibolyától kezdve a látható tartományon keresztül az infravörösig képes érzékelni a beeső fényt (115–2500 nanométer között). A Napról és a Merkúrról a túl erős napfény miatt nem képes felvételt készíteni, ugyanis az tönkretenné érzékeny műszereit. Hetente 120 gigabyte adatot állít elő.

Lassan véget ér a legendás Hubble űrteleszkóp pályafutása? 2

A Hubble karbantartása nem egyszerű mutatvány: A Servicing Mission 3B egyik űrsétáján az űrhajósok (James H. Newman és Michael J. Massimino, utóbbi repül az SM–4-en is)

A kamerák és más eszközök jelenleg biztonsági üzemmódban működnek. Az 1990-ben fellőtt Hubble egyre gyakrabban mutatja az öregedés jeleit annak ellenére, hogy a múltban több űrséta során végeztek rajta javításokat és felújításokat.    

Az amerikai űrkutatási hivatal a tervek szerint novemberben indítja útnak a Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot. Ez a szonda túl messzire – 1,5 millió kilométerre – lesz a Földtől ahhoz, hogy űrhajósok segítségével finomhangolják működését.

A James Webb űrteleszkóp kilövése Francia Guyanából az európai Ariane rakéta segítségével egyéves késésben van.