2020 nem volt a legjobb év a világ egészét tekintve, ám az Aston Martin és a Bowmore nevű szeszfőzde úgy érzi, hogy az idei egy jó év lesz számukra, mindezt pedig közösen is megünnepelnék. Munkakapcsolatuk egészen a tavalyi esztendőig nyúlik vissza, ám kétségtelen, hogy ez eddigi legnagyobb dobásuk.

Az ikonikus brit autógyár ugyanis olyan whiskyhez adta a nevét, melyet a világ legritkábbjai között tartanak számon. A Black Bowmore-t ugyanis először 1964. november 5-én főzték a skót Islay szigetén, az ital azonban rögtön keresetté vált. A mostani alkalom lesz mindössze a hatodik, amikor ilyet palackoznak, de csak összesen 6000 üveg kerül a piacra – ebből 25 különleges Aston Martin-körítéssel.

Utóbbiak Black Bowmore DB5 1964 néven futnak majd: az elnevezés utal a whisky első készítésének idejére, valamint arra, hogy az Aston Martin nagyjából ekkor (egészen pontosan 1963-ban) rukkolt elő a világ leghíresebb autójával.

A különleges palackokba 31 éves olorosso sherry hordókban érlelt, mélyfekete nedű kerül, melynek fogyasztása igazi gasztronómiai kalandnak ígérkezik: illata a hivatalos tájékoztatás szerint az egzotikus gyümölcsök és a karamell keverékére hajaz, de az idő előrehaladtával előtörnek a lágy dohányos, narancshéjas és fekete cseresznyés jegyek. Ízében a mangó, a maracuja és az akácméz keveredik a kávéval, valamint a dohányfüsttel, de a trópusi gyümölcsök zamata még hosszan a szájban marad fogyasztás után is.

Egészen ritka whiskyhez adja a nevét az Aston Martin 2

Egy a bökkenő: mindez 65 ezer dollárba (19,7 millió forintba) kerül.