Rengeteg ember nemesfémbe, például aranyba vagy ezüstbe fekteti megtakarítását. Megnyugtató tud lenni, ha ezek kézzel fogható formában megvannak valahol otthon, melyeket aztán ismét pénzre lehet váltani, ha beüt a krach. Belegondolva azonban nem nagyon kezd ezekkel semmit az emberek többsége, hosszú ideig csak állnak a páncélszekrényben.

Ezt elégelte meg Jeremy Cordon is, a Goldback nevű fizetőeszköz kitalálója. Ez a világ első önkéntes alapú valutája, melynek bankjegyeiben valódi arany található. Összesen öt Goldback-címlet létezik, és ezek folyamatosan növekednek az 1-estől az 5-ösön, a 10-esen és a 25-ösön át az 50-esig. A nagyobb címletek már akkorák, hogy azok bele sem férnek egy normál méretű pénztárcába.

Van, ahol ma is arannyal fizetnek 1

Minden bankjegyen női alakok találhatóak, melyek többek között az igazságot, az óvatosságot és a mértékletességet hivatottak megtestesíteni.

Van, ahol ma is arannyal fizetnek 2

A Goldback az Egyesült Államok teljes területén elkölthető – bár egyelőre még kevés helyen fogadják el, a pénz ismertsége egyre szélesebb körben terjed. Egy egység értéke jelenleg 3,22 dollár (973 forint), de ez az arany aktuális árától és a pénz előállítási költségének változásától is függ. Jelenleg több mint 5 millió dollárnyi Goldback forog az emberek kezei között, és 1 Goldback-címletből már legalább negyedmilliót nyomtak.

Van, ahol ma is arannyal fizetnek 3