Már a munkálatok közben látszott, hogy a Kristály névre hallgató építmény egy olyan felhőkarcoló lesz, melyhez hasonlót még nemigen látott a világ. A Raffles City nevű városrészben található komplexum tulajdonképpen egy 300 méter hosszú, a felhőkarcolók tetején vízszintesen húzódó üveghíd, mely kívülről egy vízszintes toronyra hasonlít 250 méter magasan.

Megnyílt a világ első vízszintes felhőkarcolója 1
Megnyílt a világ első vízszintes felhőkarcolója 2

Megnyílt a világ első vízszintes felhőkarcolója

Megnyílt a világ első vízszintes felhőkarcolója

Megnyílt a világ első vízszintes felhőkarcolója 9
Megnyílt a világ első vízszintes felhőkarcolója 10
Megnyílt a világ első vízszintes felhőkarcolója 11
Megnyílt a világ első vízszintes felhőkarcolója 12
Megnyílt a világ első vízszintes felhőkarcolója 13
Megnyílt a világ első vízszintes felhőkarcolója 14
Fotó megosztása:

A Kristályt a szingapúri Changi repülőteret megálmodó világklasszis építész, Moshe Safdie tervezte. Az épület remek kilátást nyújtó “felfedező fedélzetét” a május végi megnyitó óta naponta háromezren nézhetik meg, mivel a koronavírus-járvány miatt korlátozni kellett a látogatók számát.

Megnyílt a világ első vízszintes felhőkarcolója 15

Az üveghíd fedélzete 1500 négyzetméteren terül el. Nemcsak kilátást kínál, hanem a National Geographickal való együttműködésnek köszönhetően egy felfedezés témájú kiállítás is várja a látogatókat. Az öt részből álló bemutató első része Csungking történetét és fejlődését mutatja be a földszinten. A látogatókat azután egy világűr ihlette gyorslift repíti a 47. emeletre, a Mars-kiállításra. A túra végén egy belső parkba érkeznek és egy üvegpadlós kilátóból tekinthetik meg a gyorsan fejlődő város panorámáját – mindezt mutatja be az alábbi videó:

a videó a hirdetés után indul

A későbbiekben egy zártkörű klub is nyílik majd a Kristályban úszómedencékkel, továbbá ősztől éttermek és bárok is várják majd a vendégeket az Égi kert elnevezésű részben. Mire a Kristály teljesen megnyílik, mintegy 120 fa nő majd benne, amelyek akár kilenc méter magasak is lehetnek. A 9,2 hektáron elterülő épületegyüttesben egy 230 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont és 1400 lakás, egy luxusszálloda és irodák is helyet kaptak.

Megnyílt a világ első vízszintes felhőkarcolója 16

A hét év alatt mintegy 3,4 milliárd dolláros (1031 milliárd forintos) költségvetésből felépült kristályhíd a világ legnagyobb magasságban elkészült, legtöbb felhőkarcolót összekötő hídja. 12 ezer tonna acélt, háromezer üvegelemet és ötezer alumínium panelt építettek bele.

Kövess minket a Facebook-on!