Hat év építkezés után végre a finisbe értek a kínai Csungking városában található Raffles City Chongqing névre hallgató épületegyüttes munkálatai. Az épületegyüttes egyik jellegzetessége a fekvő felhőkarcoló lesz, melyet négy épülettorony fog tartani 250 méter magasan, valamint az épületcsoport többi tornyához hidakkal fog kapcsolódni.

Az egész építmény nagyban hasonlít a szingapúri Marina Bay Sandsre, ahol három felhőkarcoló tetején egy hajó formájú, ívelt épület helyezkedik el. Az épületet kivitelező Developer CapitaLand jelentése szerint maga az épületszerkezet már elkészült, csak a belső munkálatok vannak hátra. A nyitóceremónia az előzetes várakozások szerint valamikor az idei év második felében eshet meg.

Szinte kész az őrületes kínai fekvő felhőkarcoló 1

A kínai építmény hatalmas lesz, melyet a számszerű adatok is jól mutatnak. A nyolc torony összesített padlóterülete 817 ezer négyzetméter körül alakul, a legnagyobb épületek 350 méteres magasságig nyúlnak. Az elfekvő torony, melyet Kristálynak neveztek el az építők, 300 méter hosszú lesz végleges formájában, 3000 üveg- és 5000 alumíniumpanel fog gondoskodni borításáról.

Szinte kész az őrületes kínai fekvő felhőkarcoló 2

Nem volt egyszerű mérnöki munka a Kristályt feltenni a helyére. Az épület kilenc részből áll, melyből négyet a magasban építettek meg, míg három középső elemet lent a talajon, ezeket elkészülésük után a helyükre emelték. A két véget lezáró elemeket fent, a 250 méteres magasságban szerelték össze.

A Kristály nevéhez méltó belsőt kap: két úszómedence, egy galéria, valamint hatalmas kertek és éttermek kapnak benne helyet. Az épületegyüttes többi részében lakások és irodák lesznek. A kényelmesebb lakóknak szinte minden körülmény adott, hogy életük hátralévő részében ne hagyják el a tornyot, melyben még egy bevásárlóközpont is helyet kap.

Szinte kész az őrületes kínai fekvő felhőkarcoló 3