Colorado államban, a Cheyenne-hegy mélyén található az Egyesült Államok egyik fontos létesítménye. A Cheyenne Mountain Complex (magyarul Cheyenne-hegyi komplexum) manapság a NORAD, azaz az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság központjaként funkcionál, de baj esetén még ma is lehetne bunkerként használni – eredetileg ugyanis annak készült.

Ide is elbújhat az amerikai elnök a koronavírus elől 1

Javában zajlott a hidegháború, a két szuperhatalom, a Szovjetunió és az Egyesült Államok is nagyszabású építkezésekbe kezdett a föld alatt. Az országok igyekeztek mindenféle létesítményeket kialakítani a föld alatt, melyek az atomtámadásnak is ellenállnak. A veszély a félelem ellenére valós volt, ami 1962 októberében, a kubai rakétaválság során a tetőfokára hágott: nem sokon múlt, hogy a szovjetek rakétákat indítsanak a Floridától mindössze 200 kilométerre fekvő szigetről.

Ebben az időszakban, 1961 és 1966 között ásták ki a 2915 méter magas hegy gyomrát is. A munkások 700 ezer tonna gránitot robbantottak ki a hegy csúcsától számított 610 méteres mélységben. Itt alakították ki a mérnökök a minivárost, melyet úgy terveztek, hogy a külvilágtól elzárva akár hónapokig is működőképes maradhasson. Az öthektáros építmény 15 hermetikusan leválasztható részből állt, és úgy készítették el az egész rendszert, hogy egy 30 megatonnás atombomba sem tud benne kárt okozni.

Ide is elbújhat az amerikai elnök a koronavírus elől 3

25 tonnás ajtók védik a robbanásoktól a bent tartózkodókat

A bunker felavatásakor a világ legbiztonságosabb létesítményének számított, bármilyen vészhelyzetben ez lett volna az amerikai elnök első számú búvóhelye. Az építkezésre költött 143 millió dollár (mai értéken 1,15 milliárd dollár, átszámítva 375 milliárd forint) tetejébe a Pentagon még rengeteg pénzt áldozott az objektum karbantartására és fejlesztésére. A tavalyi év során többször is megjelent a területen Donald Trump stábja. Az elnök bármikor dönthet úgy, hogy elvonul ebbe a bunkerbe, hivatkozva akár a koronavírus-járvány miatt kialakult vészhelyzetre.

Ide is elbújhat az amerikai elnök a koronavírus elől 4

Komoly pénzeket költöttek fejlesztésekre

A nyilvánosság meglepően sok információt ismerhet a komplexumról, az amerikai kormány sosem titkolta a létezését. Számos filmben szerepel is a bunker, sokszor találkozhattunk vele a Csillagkapu-sorozat epizódjaiban, valamint A függetlenség napja című filmben is.