Egy londoni építésziroda felhúzott egy komplett családi házat, szinte csak kender felhasználásával. A növényből készült ház egy kendert és lent termelő farmon épült meg, így gyakorlatilag a három hálószobás, 100 négyzetméteres ingatlan a farmon talált anyagokból készült.

Szinte teljesen karbonsemleges a kenderből épült ház 1

A házat előre gyártott kenderpanelekből rakták össze. Az alapanyag jóval környezetkímélőbb a ma használt legtöbb modern építőanyagnál, a kivitelezők szerint sikerült szinte nullára csökkenteniük a szén-dioxid-kibocsátást. “Még az utolsó eredményekre várunk, hogy demonstrálhassuk a ház karbonsemlegességét” – tették hozzá.

Szinte teljesen karbonsemleges a kenderből épült ház 2

A szén-dioxid-lábnyom csökkentéséhez hozzájárult, hogy a növényeket a ház környezetében, a farmon termesztették. Ezen kívül a kender élete során is rengeteg szén-dioxidot nyelt el. Az épület energiaellátásáról a tetőn található napelemek és egy kisebb biomassza erőmű gondoskodik.

Szinte teljesen karbonsemleges a kenderből épült ház 3

A ház az előre legyártott alapanyagoknak köszönhetően mindössze két nap alatt felépült. A paneleket fakazettákba helyezték, az épület belsejében azonban gyakran fedetlenül hagyták őket, így az ott lakóknak egy még rusztikusabb, melegebb érzésük lehet. Nem csak dizájnszempontok miatt döntöttek az efféle kialakítás mellett: a kender javítja a levegő minőségét és szabályozza a páratartalmat is, mégsem lesz penészes.