William Shakespeare munkássága óriási hatással van a mai irodalomra. A drámaíró 1616-os halála után még nem számított akkora névnek, mint manapság, ám már 1623-ban elkészült műveinek első gyűjteménye, azaz fóliója. A szakértők úgy gondolják, hogy ennél a kötetnél csak egyetlen nagyobb befolyású alkotás létezik a világon, mégpedig a Biblia.

1,8 milliárdot is érhet egy közel 400 éves könyv 1

A képre kattintva galéria nyílik

Azóta persze nagyot változott a világ, és Shakespeare is az irodalom óriásai közé került. A halála után készült gyűjteményes kötet értéke is rendkívüli módon megugrott, egy ugyanilyen példány 2001-ben 6,2 millió dollárért cserélt gazdát egy árverésen – ez mai értéken 2,7 milliárd forintnak felel meg.

A hat magánkézben lévő példány közül most egy másik kerül kalapács alá a Christie’s aukciósház New York-i árverésén áprilisban. A 36 drámát tartalmazó könyv iránt nagy érdeklődésre számítanak a szervezők, tekintetbe véve azt is, hogy ezen gyűjtemények nélkül számos híres Shakespeare-művet nem is ismernénk, a múlt homályába vesztek volna.

1,8 milliárdot is érhet egy közel 400 éves könyv 2

Figyelembe véve a 2001-es első fólió mai értéken vett kikiáltási árát, a Christie’s által becsült 6 millió dollár (1,8 milliárd forint) nem is tűnik soknak. Bizonyára a jelenlegi tulajdonos ennek az összegnek is örülni fog, amikor megérkezik a bankszámlájára.