Öt kategóriában fognak győztest hirdetni április idusán, amikor kiderül: a huszonkét országot képviselő hatvankilenc autós szakújságíró – az idén tízéves, globális díj zsűrijének tagjai – mely autót ítélik méltónak a Világ Év Autója címre. 

Az abszolút elsőségért huszonnégy autó állt szorítóba: olyan modellek, amelyek forgalmazását 2013. január 1. és 2014. május 31. között legalább két földrészen megkezdték. 
Mostanra mindössze három autó maradt, amelyek esélyesek a Világ Év Autója címre: az új Audi A3 mellett a BMW 4-es Coupé, valamint a Mazda 3. Közülük fog tehát kikerülni az idei globális non plus ultra – az már bizonyos, hogy nem fog megismétlődni az a kettős diadal, amelyet tavaly a VW Golf aratott a COTY és WCOTY szavazásokon. 
Miközben a három döntőssel jóval kevesebb izgalmat tartogat a világ év autója díj, mint az európai verseny, itt további négy kategóriában is osztanak díjakat. 
Az idén először meghirdetett Világ Luxusautója kategóriában a Bentley Flying Spur, a Mercedes-Benz S-osztály és a Range Rover Sport indulhat a dicsőségért. A Világ Sportkocsija címre a Chevrolet Corvette Stingray, a Ferrari 458 Speciale és a Porsche 911 GT3 pályázik, A Világ Zöld Autója díjat a földgázüzemű Audi A3 Sportback g-tron, a BMW i3 és a Volkswagen XL1 között kell elosztania a zsűrinek, míg a Világ Legjobb Formaterve elismerésért a BMW i3, a Mazda3 és a Mercedes-Benz C-osztály száll szorítóba.