Arne Jacobsen dán dizájner 1956-ban tervezte meg meg „tojásszékét” a koppenhágai SAS Royal Hotel számára, de az messze túlnőtt a szállodán, a 20. század egyik ikonikus bútor-/formatervezési alkotása lett, világszerte elterjedt a minta.

Így fest egy milliós Lotus-ülés 1

Jacobsen fotelje egy korabeli fotón (Kép: Thomas/Fairfax Media via Getty Images)

Ehhez a formához párosítottak most Forma-1-es külcsínt, egy amerikai műhelyben a Lotus autóin az 1970-es, ’80-as években látható fekete-arany John Player Special festést – ilyen fényezésű járgányban tekergette a kormányt többek között Emerson Fittipaldi, Mario Andretti, Nigel Mansell és Ayrton Senna is.

Így fest egy milliós Lotus-ülés 2

Senna az 1985-ös Brazil Nagydíjon (Kép: Michael King/Getty Images)

Bár a most árverésre bocsátott fotel nem az eredeti gyártó Fritz Hansentől származik, mindössze műbőrös, tucatszerkezetes darab, a héj festése lenyűgöző, a fekete-arany így is nagyon ütős kombó, a megfelelő szponzori feliratok, valamint a fejpárna környékére elhelyezett JPS-hímzés bármelyik autósportbolond szívét megdobbantja.

A licitálók is ilyenek voltak, így a „Fittipaldi-fotelért”, „Senna-székért” komoly összeget kellett a győztesnek ígérnie, a végső ár 2500 dollár, azaz 910 ezer forint lett a Bringatrailer.com online árverésén.

Kattints a képre, galéria nyílik!

Így fest egy milliós Lotus-ülés 3

A képeket elnézve az eladónak vannak egyéb érdekes dolgai is: piros-fehér mclarenes tojásfotel, dekorációs 1:1 méretarányú F1-es replikák, biztosan be tudna vásárolni nála, aki szereti az ilyesmiket…