2018. február 6-án indította útjára Elon Musk űrcége, a SpaceX Falcon Heavy rakétájával a szintén hozzája kötődő Tesla Rodsterének egy példányát.

Az autó és a benne ülő, űrruhába bújtatott próbababa az elmúlt közel hat és fél évben óriási távolságot tett meg az űr sötétjében.

Tesla Roadster

A Tesla első modellje volt a 2008 és 2012 között gyártott, a Lotus Elise alapjaira épülő Roadster. 53 kWh-s lítiumion-akkumulátort kapott, a hajtás teljesítménye 248 vagy 288 lóerő, a Roadster hatótávja 394 km. Az elektromos sportkocsi 2,1 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, végsebessége 250 km/óra felett van.

Elon Musk már 2017-ben beharangozta a Roadster második generációját, de az – micsoda meglepetés! – azóta sem érkezett meg.

A David Bowie egyik dala után Starmannek keresztelt „sofőr” és a bordó Tesla 2020 októberében járt a Mars környékén, és azóta is halad a Naprendszerben – még pontosabban a Nap körül – mintegy 34 700 km/órás sebességgel. A Roadster jelenleg bő 109,5 millió km-re van bolygónktól, csillagunkat 4,15-ször kerülte meg.

Az autó az eredeti, 36 ezer mérföldre szóló garanciáját bő 88 400-szorosan haladta már meg. Másképpen: a Roadster akkora távot tett meg mostanra, mintha a föld összes közútját hajszál híján 80-szor járta volna meg.

Bár füle nincs, a geg kedvéért a Bowie-motívum Starman szórakoztatásában is folytatódik: a néhai szupersztár két dala szól párhuzamosan a bábú fejének két oldalán – már ha működik még az aksi és a lejátszó –, így mostanra a Space Oddityt 627 813-szor, a Life on Mars?-ot pedig 845 952-szer „hallhatta” az űrsofőr.

A Space Oddity SpaceX-féle feldolgozása

A Roadster kilövése idején a Tesla és a SpaceX is ígéretes, sőt, rajongott cég volt, de az utóbbi pár évben sokat kopott a fényük – a hírek szerint az autógyártó üzemeiben rosszul bánnak a dolgozókkal – már a megmaradtakkal, ugyanis tízezres nagyságrendű elbocsátások voltak – az öt év után piacra dobott Cybertruck csodálat helyett immár kritika és gúny tárgya, míg a SpaceX keservesen küszködik rakétáival és az amerikai űrhajósokat a közeljövőben a Holdra juttatni szánt Starshippel, ami a teljes Artemis-program csúszását eredményezi.