Kedden sikeresen startolt el a SpaceX új nehéz hordozóeszköze, a Falcon Heavy. A három Falcon-9 rakétából összerakott szerkezet az elvárásoknak megfelelően működött, a rakományt sikerült a tervek szerint meghatározott pályára állítani, két gyorsítórakéta pedig csodás páros manővert bemutatva visszatért a szárazföldre. Egyetlen fiaskó árnyalja a mutatványt, már este is diszkréten hallgattak, a középső több fokozatú, megerősített Falcon-9-es visszatéréséről.

A Google trendek között hirtelen égnek ugrott a “Falcon Heavy central core” kifejezésre érkező keresések száma, nem véletlenül. A középső egység ugyanis odaveszett, nem maradt benne elég üzemanyag a landoláshoz, száz méternyire az óceánon várakozó drónhajótól a vízbe zuhant.

Ezt mindenhol apró bakiként jellemzik,  semmit sem von le a kilövés történelmi mivoltából, ami megadta nekünk a Föld körül keringő Tesla Roadster egyedülálló látványát, benne lazán könyöklő asztronautával.

Maga a Tesla kilövése a legellentmondásosabb elem a teszttel kapcsolatban, rengetegen ellenezték, őrült ötletnek, felesleges pazarlásnak tartották, pedig zseniális marketingfogás, amiről rengeteg bőrt lehúztak kiötlői. Ha már felküldték, jól telepakolták a kockáknak, és a nagyvilágnak szóló poénokkal, utalásokkal, és így olyan emberekhez is eljut a küldetés híre, akiket abszolút hidegen hagy az űrutazás.

Az autó

A kocsi, amit az űrbe küldtek, egy Tesla Roadster, még az első generációs (2008-2012 között készült), nem az, amelynek érkezését 2017 novemberében jelentette be Musk. A kocsi a Lotus Elise alapjaira épül, de elektromos hajtást kapott a benzines helyett. A 248 lóerős alapmodell 4 másodperc alatt gyorsul 100-ra és – elektronikus korlátozás mellett – 201 km/órás csúcssebességre képes. Készült azonban  egy erősebb 288 lóerős variáns is, az már 3,8 másodperc alatt gyorsul százra. A hivatalos adatok szerint a teljesen feltöltött akkumulátorokkal 400 kilométert lehet autózni az 1,3 tonnás kétülésessel. Otthoni hálózatról mindössze 3,5 óra alatt tölthetők fel az autó lemerült telepei. Mi is kipróbáltuk a Tesla Roadstert, a Vezess beszámolóját itt olvashatod a sportkocsiról.

Ezt viszi az űrbe Elon Musk Teslája 1

Elon Musk és Akyo Toyoda, a Toyota vezetője a Tesla Roadsterrel

Az utas – Starman

Az elektromos autóba „utast” is ültettek, egy űrruhába öltöztetett bábut, aki a Starman nevet kapta. Jobb kezével kormányoz, ballal pedig lazán könyököl, ahogy kell. A szkafander nem mellesleg a SpaceX vállalat első űrruhája, ami még lázas fejlesztés alatt áll. Terveik szerint ezt az asztronauták fogják viselni, akik először szállnak fel a Dragon kapszulában, de az első, legénységgel történő út még odébb van. A Starman név pedig egy David Bowie-számra utal, ahogy sok minden más is.

A hallhatatlan adás – Space Oddity

Szintén a legendás zenészt idézi a Tesla rádiójából végtelenítve szóló szám, ami mondható a SpaceX himnuszának is. Persze az űr vákuumában hiába üvölt a hangszórókból a Space Oddity, ezért marad a Youtube verzió. A hatás így is libabőröztető.

Rakomány kockáknak

A Tesla rakománya tökéletes nyálcsorgató, megosztást gerjesztő anyag azok számára is, akik csak koca sci-fi rajongónak számítanak (például én). A műszerfalra ragasztott apró Hot Wheels Tesla Roadster modell mellett a Galaxis útikalauz stopposoknak regény több utalást kapott, a legszembetűnőbb a “Don’t panic!” felirat a központi kijelző helyén, de állítólag van egy törölköző, és egy példány a regényből a kesztyűtartóban. Érdekes, hogy került még egy alap sci-fi mű a fedélzetre, de papír helyett 5D-s adathordozón.

Isaac Asimov legendás Alapítvány kötetei egy ilyen különleges, jövőbe mutató korongra kerültek fel. Az 5D adathordozó elméletileg akár 360 terabájt információt is képes lehet tárolni. Állandó 160 °C hőmérsékletű környezetben tárolva 13,8 milliárd év a korong várható élettartama, azonnali fizikai károsodást csak 1000 °C felett szenved.

Üzenet az idegeneknek

Ha bárhol bárki ráakad az Elon Musk által levetett, bordó Teslára, és egy félreeső hold roncstelepén próbálja elpasszolni, jobb ha tudja, honnan származik a cucc.

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés, Febr 6., 2018, időpont: 2:40 (PST időzóna szerint)

Mennyit megy?

Ez a legszebb az egészben, bár nem a saját kerekein gurult, mégis ez a Tesla a mindent vivő ász az autós kártyában, és valószínűleg senki sem állna mellé a Váci úton a pirosnál. Igaz, ha ott gyújtanák be a Falcon Heavy rakétáit, valószínűleg maga az út is eltűnne. 27 másodperccel a kilövés után már 496 km/órával haladt a Falcon Heavy, 66 másodpercnél pedig 1228 km/órával, maximális sebessége pedig 11 km/s, vagyis 39 600 km/óra lesz a Mars felé tartó pályán, ami várhatóan hat hónapot vesz igénybe.

Ezt viszi az űrbe Elon Musk Teslája 2