Korábban is írtunk már a Vezessen a hamburgi Miniatur Wunderlandról, mely nevének megfelelően igazi csodaország, ahol a világ különböző tájai, városai, nevezetességei találhatók meg egyetlen tető alatt – természetesen kicsiben.

Előzőleg a hamburgi Knuffingen-repülőtér kicsinyített, de nagyon is élő – a gépek felszállnak, landolnak – mását mutattuk meg, most pedig itt van a héten átadott mini-Monaco.

A Miniatur Wunderland dolgozói 11 éven át, összesen 150 ezer munkaórát és 5 millió eurót (1,97 milliárd Ft) rááldozva építették fel a miniállam 70 négyzetméteres modelljét. A látogatók megcsodálhatják a jachtokkal teli kikötőt, a kaszinót, az uszodát, a kanyargós utcákat, ahogy azokat leginkább a Forma-1-es közvetítésekből ismerheti a nagyközönség.

Apropó, Forma-1: a legnagyobb dobás persze az, hogy az 1:87-es méretarányú Monte-Carlóban a valósághoz hasonlóan szintén van verseny, a pályán 14 kisautó megy körbe, küzd egymással, előzés, sőt „programozott” versenyzői hibák is előfordulnak, ahogy bokszkiállás is történik.

Az aprócska nagydíj megvalósítása óriási kihívás volt, eredetileg azt hitték, 3-4 év alatt sikerül majd megvalósítani, végül 11 évig tartott, hogy a 22 méter hosszú pálya alatt elvezetett 39 kilométernyi kábellel, több ezer szenzorral, 100 ezer soros programkóddal elektromágneses jelekkel vezessék a kis F1-eseket. A pálya mentén 29 miniatűr kamerát is elhelyeztek, ezek képét a valóságban is alkalmazott kivetítőkön jelenítik meg.

Kattints a képre, galéria nyílik!

Második Monaco épült, a herceg is rábólintott 2

Az április 25-i, csütörtöki megnyitón díszvendég is megjelent: maga II. Albert herceg és családja – Charlene hercegné és ikreik, Gabriella és Jacques – is megcsodálta az installációt, majd ők indították el az első F1-es futamot.

„Nehéz kedvenc részletet mondanom, mert mindent csodálatosan alkottak meg. De talán a Yacht Club és a kikötő, a Malizia nevű hajó, és az F1-es pálya környéke tetszik a legjobban. Hihetetlen részletességgel és odafigyeléssel készültek” – méltatta a mini-Monacót az igazi Monaco uralkodója.

Második Monaco épült, a herceg is rábólintott 30

Kép: Miniatur Wunderland