Hamburg egyik legfőbb turistalátványossága a Raktárvárosban található Miniatur Wunderland, amely a világ legnagyobb terepasztal-komplexuma.

A 2001-es nyitás óta a jelenleg nagyjából 400 főnyi dolgozó több mint 1 millió munkaórával épített ki 1610 négyzetméternyi miniatűr „csodavilágot”, melyen a hagyományosabb vasutas terepasztalok (svájci-alpesi, patagóniai) mellett a világ számos ismert vidékének, városának másolatai is megtalálhatók: Velence, Róma, Rio de Janiero, ahogy persze Hamburg részletei is felbukkannak.

Például a Knuffingen-repülőtér, amely kicsinyített változatában is óriási, egy kényelmes lakásnyi, 150 m2-es területet foglal el (a valódi 6 km2).

Lakásnyi méretű a világ legkisebb reptere 1

Kép: Miniatur Wunderland Hamburg

A minirepülőtéren mintegy 15 ezer emberfigura – a terminálon –, több száz vasúti kocsi, vonat, nagyjából 500 gépjármű, valamint 40 repülőgépmodell akad, utóbbiak ráadásul „felszállnak” és „landolnak” is, percenként indul vagy érkezik egy-egy járat.

A teljes reptér építési költsége annak idején 5 millió eurót, mai árfolyamon közel 2 milliárd Ft-ot emésztett fel.

A Miniatur Wunderlandban mostanáig több mint 22 ezer látogató fordult már meg, ha valaki arra jár, érdemes benézni pár órára a liliputi csodaországba.

Kattints a képre, galéria nyílik!

Lakásnyi méretű a világ legkisebb reptere 2