Kik az egészségesebbek: az ülőmunkát végzők és a kíméletes életmódot élők, vagy azok, akik fizikai munkával keresik a kenyerüket? A kérdésre adott válaszként valószínűleg a legtöbb ember a második opciót jelölné meg, hiszen mindenhonnan azt szajkózzák, hogy az egészségünk megőrzése érdekében mennyire fontos a mozgás.

Közel sem mindegy azonban, hogyan mozgunk. Vannak ugyanis olyan mozgásformák, amelyek adott esetben akár kockázati tényezőt jelenthetnek egy-egy betegség kialakulásánál.

Káros lehet a kondizás 1

Mind közül a legjellemzőbb az aranyér. Kialakulásának rizikófaktora evolúciós okokra vezethető vissza: amikor felegyenesedett az ember, a gáttájékra, a végbélnyílás környékére jóval nagyobb nyomás nehezedett. Nem csoda, hogy a világ népességének harmada-fele átéli életében legalább egyszer az aranyérbetegséghez társuló tüneteket.

A fenti okok miatt is javasolják például a guggolva vagy felhúzott lábakkal történő WC-használatot, ugyanis így megkönnyítjük a nagydolgunkat, kevesebb erőt kell kifejteni.

Az erőlködés kulcstényező az aranyérbetegség kialakulásában. Ez a kellemetlen tünetekkel járó állapot nem más, mint a végbélnyílás közelében található visszérpárna betegsége. Helyzetétől függően az aranyér lehet külső vagy belső, de közös bennük, hogy jelenlétük kellemetlen érzés, az aranyeres csomók begyulladhatnak és vérezhetnek is.

Káros lehet a kondizás 2

Ezen információk tudatában szöget üthet a fejünkbe egy kérdés. Azt már értjük, hogy a nyomás, erőlködés hatására kialakulhat az aranyér, de mi a helyzet a folyamatos üléssel? A válasz erre az, hogy az ülés is egyfajta állandó terhelés: folyamatos nyomás helyeződik a végbél környékére, ráadásul a vér is lassabban kering ilyenkor a kismedencei erekben – ez szintén fokozhatja a rizikót.

Ha azonban a teljes képet nézzük, a konkrét okok listájának első helyén az erőlködés szerepel, ezt követi a nehéz súlyok emelése. Ebből a szempontból tehát a nehéz fizikai munkát végzők, illetve a nagy súlyokkal edzők fokozottan ki vannak téve az aranyeresség kockázatának.

Az előző sorok olvasása után persze nem kell a mobilokért nyúlva visszamondani az edzőtermi bérleteket. Bármilyen sportról lemondani, a rendszeres mozgással felhagyni sokkal rosszabb, az ilyen döntéseket az életminőség sínyli meg.

Káros lehet a kondizás 3

A hajlamosító, nagy hasűri nyomással járó sportok esetében fontos a fokozatosság, akárcsak az élet minden területén. Szervezetünket lépésről lépésre szoktatni kell a nagyobb terheléshez mind a munkában, mind a sportban.

Megoldást jelenthet a sportágváltás is: a futás, a séta, az úszás vagy a jóga bizonyos formái biztonságos alternatívát jelentenek.

Ha a testedzés elengedhetetlen része az életünknek, más területeken is meg lehet próbálkozni a kockázatcsökkentéssel. Ennek egyik legjobb módszere a tudatos táplálkozás és a bőséges folyadékfogyasztás.

A magas rosttartalmú ételek (nyers zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék), valamint a megfelelő mennyiségű víz fogyasztásával elkerülhető a WC-n való erőlködés, vagyis az aranyér kialakulásának első számú kiváltó oka.

Hirdetés

Telitalálat aranyér ellen!

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

 

Káros lehet a kondizás 4

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

www.proktis.hu

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!