Civilizációs betegség, amely minden harmadik embert érint. A szakértők szerint a fejlett országokban rosszabb a helyzet, a populáció 50 százalékát is elérheti az érintettek aránya. A közhiedelemmel ellentétben az elváltozás nem kizárólag az idősebbek betegsége, bármely korosztályban előfordulhat.

Az aranyeres csomók a végbél falában lévő vénatágulatok, amelyek begyulladhatnak, vérezhetnek, megnagyobbodhatnak, néha kifordulnak vagy véralvadék képződhet bennük, és olyankor fájdalmassá válnak. Hátterében számos tényező állhat: egyebek között a mozgásszegény életmód, az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a folyadékfogyasztás elhanyagolása, a folyamatos üléssel járó munka. Az alhasi megerőltetés is növelheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Napjaink életmódja szinte melegágya az aranyérbetegségnek. Gyakorlatilag népbetegségről beszélhetünk, amely ellen természetesen lehet tenni. A gyógyuláshoz elengedhetetlen a kezelés, amelynek legfontosabb eleme a terület kímélése és helyreállítása.

Kínos helyzetből húzhatnak ki ezek a növények 1

A kímélés részben azt jelenti, hogy a haspréssel járó tevékenységeket lehetőleg kerüljük, valamint próbáljuk megkönnyíteni a székletürítést. Ezt lehet gyógyszerekkel, azaz székletlágyítók segítségével, de a rostdús táplálkozás és a megfelelő (napi legalább 2 liter) folyadékfogyasztás is eredményes lehet. Ezt az életmódváltást napi ülőfürdővel kiegészítve remekül kezelhető az aranyér.

Az aranyeret gyógynövényekkel is jól lehet kezelni. Mind közül talán a szennalevél az, amelyet a leggyakrabban alkalmaznak, ismert hashajtó hatása miatt számos gyógyszer fő alapanyagaként is használják. Székletlazításra kiválóan alkalmasak még az olyan növényekből, vagy azok keverékéből főzött teák, mint a cickafarkfű, a párlófű, a kamilla, az akácvirág, a hársfavirág, a bodzavirág, a citromfű és az orvosi ziliz.

A külsőleg alkalmazható növények szinte kivétel nélkül a tünetek enyhítését, a gyulladás csökkentését célozzák. Univerzális növényeknek mondható mind a cickafarkfű, mind a kamilla, ugyanis nemcsak a belőlük készített tea fogyasztása segít az aranyeres panaszok enyhítésében, de a belőlük készített ülőfürdő ugyancsak jó gyulladásgátló hatású.

Kínos helyzetből húzhatnak ki ezek a növények 2

Vannak növények, amelyekhez nem kell messzire menni, akár saját kertünkben is megtalálhatjuk őket. Ilyen például a gyulladásgátló hatású vadgesztenye, amelynek magjaiból és terméséből készítenek borogatást. A diófa levele, illetve az abból készült borogatás sebgyógyító hatású, míg a tölgyfa kérgében kalcium és tannin található, amelyek hajszálér-erősítő hatással bírnak.

Mind közül a legnagyobb klasszikus azonban a körömvirág, illetve az abból készült krém. A szer híresen jó fertőtlenítő, sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, melynek az aranyérbetegséggel küzdők is hasznát vehetik.

HIRDETÉS

Telitalálat aranyér ellen!

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

 

Kínos helyzetből húzhatnak ki ezek a növények 3Patikában kapható gyógyászati segédeszköz www.proktis.hu

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!