A rendőrségi megfigyelő és profilkészítő szoftvereiről elhíresült Palantir Technologies vállalatot választotta partneréül a HD Hyundai, hogy együtt autonóm felderítő, illetve támadó hajókat fejlesszenek és építsenek.

A HD Hyundai – amelyet 2022-ig Hyundai Heavy Industries Group néven ismert a világ – a Hyundai-csoportról levált, ma már önállóan működő nehézipari vállalat, amely többek között hajóépítéssel, olajipari tevékenységekkel, munkagépek fejlesztésével foglalkozik.

Önvezető hadihajókat építene a Hyundai 1

A frissen létrehozott együttműködés célja, hogy a két vállalat kompetenciáit – azaz a mesterséges intelligenciát és az önvezető képességeket – ötvözve minden eddiginél fejlettebb, legénység nélkül üzemelő felszíni vízi járműveket (USV) fejlesszen. A robothajó nem a jövő zenéje, a jelenleg létező megoldások azonban nehezen boldogulnak viharos vizeken, és általában minden területen gyengébben teljesítenek, mint a hagyományos, emberi legénységgel hajózó járművek.

Az első hajókat a világ haditengerészeteinek szeretnék eladni, kezdetben felderítő járműként, majd – vélhetően felfegyverzett – drónként. A partnerek szerint fejlesztésük „új korszakot nyithat a tengeri hadviselésben”. A tervezett technológiáról egyelőre semmilyen információ nem áll rendelkezésre.

Önvezető hadihajókat építene a Hyundai 8

Törökország már 2021-ben bemutatta saját önvezető támadó hajójának prototípusát. A rakétákkal felszerelt ULAQ hatótávolsága elérte a 400 kilométert, legnagyobb sebessége a 36 csomót (65 km/óra).
Kép: Getty Images

Képeinken a Hyundai HDP-500 és HDA-2200 típusú járőrhajói láthatók