Nyomtatott áramkörös, miniatűr motoros kvarcórából is bravúr fél cm-nél vékonyabb karórát összehozni, rugókkal, fogaskerekekkel működő mechanikus időmérőből pedig kész csoda, iparági csúcs a egyre lehetetlenebbül vékony időmérők megépítése.

Ennek ellenére, sőt, épp emiatt az elmúlt években kész verseny alakult ki ezen a téren, a Bulgari 2017-ben az 5,15 mm vastag Octo Finissimo Automatickal indította a versenyt, 2020-ban a Piaget már kereken 2 mm-nél járt, 2022-re pedig egészen 1,8 mm-re faragta le a csúcsot a Bulgari.

Erre válaszolt az amúgy kimondottan high-tech anyagokkal és horológiai megoldásokkal dolgozó, de leginkább gyufásskatulyányi sportóráiról ismert Richard Mille a maga – a Ferrarinak készített – 1,75 mm-es RM UP-01 Ferrarijával, ám a Bulgari a 2024-es Watches and Wonders genfi expróra még magasabbra – pontosabban alacsonyabbra helyezte a lécet.

A luxusórás expó idei kiadásán leleplezett Octo Finissimo Ultra COSC már mindössze 1,7 mm vastagságú – amivel egy átlagos emberi hajszálnyit, 0,1 mm-t fogyott elődjéhez képest, elsősorban a zafírüveg lencse vékonyításával –, ráadásul az órásmesterség egyik „legmenőbb” komplikációját is felvonultatva.

Az említett órában ugyanis ott van a több tengelyen forgó hinták, „űrhajóshánytatók” kis testvére, a szerkezet pontosságát a gravitáció hatása alól részben mentesítő tourbillon, mely ezúttal tulajdonképpen síkban mozog csak (balra alul).

A napi -4–+6 másodperces járási toleranciát igazoló COSC-minősítés aláhúzza, hogy ilyen észbontó méretezés mellett is lehet a legmagasabb minőséget hozni, míg a strapabíróságot, azt, hogy ne görbüljön el a szőrszál vastagságú óra, a fémfúróknál használt, ultrakemény volfrám-karbid konstrukció biztosítja.

Kattints a képre, galéria nyílik!

Tovább fogyott a világ legvékonyabb karórája 3

Az új kiadásról lekerült a mára buta divatnak bizonyult NFT-s QR-kód, helyette a számlap bal felső részén a QR most épp trendi alternatívájának számító DataMatrix-minta díszeleg egy tárcsán.

A jelenleg a világ legvékonyabb mechanikus karórájának tekinthető Octo Finissimo Ultra 20 darabos limitált szériában jelenik meg, példányonként 600 ezer eurós, forintban 235 milliós áron. A platina kiadás 242 millió Ft-nak megfelelő 620 ezer euró.