Jövő hétfőn, a Genfi Autószalonon mutatkozik be a legendás Renault 5-ös 21. századra szabott, elektromos formában újjáélesztett modellje.

A gyártó persze nem pusztán egy leleplezéssel készül, az autó mellett az általa, valamint tágabb értelemben az elektromos átállás – a Renault forradalmat emleget, naná, az valóban francia dolog, ahogy szlogenjükben is rámutatnak – által ihletett érdekességek megjelennek.

A 5 Movements projektben született, különböző francia startupok által megálmodott és elkészített elektromos hajtású termékeket a a Renault The Originals webáruházában lehet majd beszerezni. Az elektromobilitáson túl az együttműködésekben közös, hogy minden termék újszerű, nagy teljesítményű és valamilyen természeti elemhez – föld, víz, levegő vagy hó – kapcsolódik.

Reverso – Antoine Simon

A Reverso startup egy egy összecsukható kompakt, ultrastabil, merev törzsű vitorlással, más néven dingivel állt elő. A kis hajó 3,40 m hosszú 1,45 m széles, mindössze 16,8 kg, ráadásul négy részre bontható az egyszerű szállítás és tárolás kedvéért.

Villanyhajóval, villany-BMX-szel újít a Renault 2

Evol BMX – Olivier Le Quellec

A Renault állítása szerint az elektromobilitásért rajongó Olivier Le Quellec és az építész Vincent Coste projektjének eredménye a világ első villany-BMX-e. Amikor nem trükköznek, ugrálna vele, az Evol BMX 500 W-os elektromotorja legfeljebb 45 km/órás csúcssebességet és 40 km-s hatótávot ígérve mozgatja a 13 kg tömegű kétkerekűt.

Villanyhajóval, villany-BMX-szel újít a Renault 3

Searacer – Flavien Neyertz

A Searacer is egy „első”, méghozzá az elektromos jet-ski. A Flavien Neyertz által megalkotott vízi alkalmatosság elnyerte az A’ Design Awardot, emellett a MotoGP-s Fabio Quartararo is nagy rajongója. Súlya 65 kg, végsebessége 77 km/h, és akár két órán keresztül használható.

Villanyhajóval, villany-BMX-szel újít a Renault 4

Moonbike – Nicolas Muron

Hórobogóból is készült villanyos változat. A Moonbike elöl sítalpas, hátul a hajtást lánctalp viszi át a hóra. 40 km/órás sebességre képes, körülbelül 3 órás szórakozást ígér. A hajtásban sem lánc, sem ékszíj nincs, ami jelentősen csökkenti a meghibásodás esélyét, minimálissá teszi a karbantartási igényt.

Villanyhajóval, villany-BMX-szel újít a Renault 5

Plume foil – Etienne Monbereau

A „pihedeszka”, azaz az elektromos hajtású hordszárnyas SUP-deszka öt évnyi fejlesztés eredménye. A kevesebb mint 30 kg-os 15 km/órás sebességnél emelkedik ki a vízből, hogy aztán akár 35 km/órával szelhesse a habokat.

Villanyhajóval, villany-BMX-szel újít a Renault 6