A krónikus nem bakteriális eredetű prosztatagyulladás, azaz a krónikus kismedencei fájdalom szindróma – angol nyelvű nevének rövidítése a CPPS – legjellemzőbb tünete a medence területén megjelenő és onnan kisugárzó, szokatlan fájdalom. A betegség fontos jellemzője, hogy nem bakteriális fertőzés áll a hátterében. Kialakulásának pontos okai nem ismertek, de sok esetben életmódbeli sajátosságokra vezethető vissza.  

Ezekre kell figyelni

Az egyik legjellemzőbb tünet a rendszertelenül visszatérő fájdalom. Az alhasi, a comb belső részén érzett vagy az intim területekre kisugárzó fájdalom olyan jelenség, amely gyanakvásra kell, hogy okot adjon minden férfi számára. A jellemző tünetek között találjuk a szorongást és a potenciaproblémákat. Gyakran előforduló tünet lehet még a fájdalmas magömlés és a vele járó libidócsökkenés.

Erről a betegségről minden férfinak tudnia kell 1

A CPPS hátterében egy korábbi kezeletlen gyulladás állhat, vagy egy kóros izomreflex, de a helytelen életmód, így például az ülőmunka, a mozgáshiány, a túlsúly, valamint a stressz is szerepet játszhat a kialakulásában. A megfelelő diagnózis felállításához mindenképpen szükség van urológus szakorvosra, és nem érdemes a netről szerzett információk alapján megkísérelni az öngyógyítást.

Így kezelhető

Az orvostudomány mai állása szerint a krónikus kismedencei fájdalom szindróma nem gyógyítható, ezért a tünetek enyhítése kulcsfontosságú. Kezelni kell a visszatérő fájdalmat és a diszkomfortérzést, mert ezzel lehet javítani a betegek életminőségét. Jó hír, hogy erre ma már számtalan megoldás létezik.

A CPPS-terápia minden esetben személyre szabottan történik. Fontos lehet a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók szedése, de kizárólag rövid távon, mert tartósan gyomor-, vese-és májkárosító hatásuk lehet. A hosszú távú fájdalomcsillapításban a természetes eredetű, gyógynövényes terápiák jöhetnek szóba. Az izomlazítók a feszült medenceizmok ellazításához járulhatnak hozzá. A fizikoterápia, a masszázs, az akupunktúra és a gátizomtorna erősíti, nyújtja a medencefenék izmait és oldja a feszültséget.

Szakértők véleménye szerint a „biofeedback” terápia is segíthet a tünetek enyhítésében. Ez azért szükséges, mert így a CPPS-ben szenvedő beteg megtanulhatja a medencefájdalmat kiváltó izmok kontrollálását.

Erről a betegségről minden férfinak tudnia kell 2

 

Ezért van szükség életmódváltásra

Ahogy már utaltunk rá, mindenkinek, aki a CPPS-sel küzd, elsőként az életmódváltás javasolt, mert csak így válik kezelhetővé a fájdalom. Éppen ezért az egészséges testsúly fenntartása, a kávé, az alkohol, a csípős ételek kerülése, a rendszeres mozgás, a stresszoldás mind hozzájárul a CPPS-ben szenvedők jóllétéhez.  Sokan ilyenkor azt is javasolják, hogy amennyiben van rá mód, kerékpározás, motorbiciklizés helyett válasszunk más típusú sportot, és ajánlott lemondani az erősen fűszerezett ételekről is.

Vizsgálatok szerint akadnak olyan természetes összetevők is, amelyek segíthetnek felvenni a harcot a CPPS tüneteivel szemben. Ezek közé tartozik a tökmagolaj, a fűrészpálma, a mezei komócsin, a tömjénfa kivonata, az ázsiai gázló vagy a szalmagyopár is. Ha arra gyanakszunk, hogy krónikus kismedencei fájdalommal állunk szemben, javasolt felkeresni egy urológus szakorvost, mert ő segíthet a komplexnek mondható betegség diagnosztizálásban és a tünetek enyhítésében.

HIRDETÉS

A Proxelan végbélkúp helyi hatású, tökmagolajat tartalmazó orvostechnikai eszköz a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta vizelési zavarok kezelésének kiegészítésére. A prosztata közelében hat, vagyis ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.
A harmincdarabos kiszerelés vény nélkül elérhető a hazai patikákban. A kezelés ismételhető és akár tartósan is alkalmazható.

Erről a betegségről minden férfinak tudnia kell 3

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!